+ Meer informatie

Nieuwe muntstukken jan. 1982 in omloop

Ontwerp van Ninaber van Eyben

1 minuut leestijd

DEN HAAG — In januari 1982 zullen nieuwe stuivers, dubbeltjes, kwartjes, guldens en rijksdaalders met de beeldenaar van koningin Beatrix in grote aantallen in omloop worden gebracht. Dit heeft het ministerie van Financiën gisteren medegedeeld.

De nieuwe munten zijn ontworpen door B. Ninaber van Eyben. Staatssecretaris Van Amelsvoort van Financiën heeft voor het ontwerp van deze kunstenaar gekozen op advies van de „commissie op de beeldenaar", die hij in oktober 1980 had ingesteld. Uit de door acht kunstenaars ingeleverde ontwerpen is dat van J. Drupsteen als tweede gekozen. Dit tweede ontwerp heeft een reservefunctie en zal worden gebruikt als het eerstgekozen ontwerp, dat van Ninaber van Eyben, door onvoorziene omstandigheden niet kan worden gebruikt. In het najaar van 1981 zal met het slaan van de nieuwe munten worden begonnen.

Doordacht

Het ontwerp van Ninaber van Eyben is door de commissie gekozen, omdat het „oorspronkelijk, vernieuwend, duidelijk, doordacht en functioneel" is.

Op de nieuwe munten, die het jaartal 1982 dragen, zal het nieuwe muntmeestersteken voorkomen. De op 1 oktober 1980 in dienst getreden muntmeester, ir. J. de Jong, heeft gekozen voor een hamer en aambeeld als muntmeesters teken. Het is een symbool uit de vormgevende metaalbewerking.

Bij het slaan van de huidige munten zal dit jaar nog het tijdelijke muntmeestersteken van haan met ster worden gestempeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.