+ Meer informatie

Centraal-Afrika: leve de keizer!

DE WERELD ROND 38

3 minuten leestijd

Al het CentraalafHkaaiiM imk dan arm, tooh heeft het een figuur die veel landen niet hebben; «en keizer. Op 4 december riep Jeaa-Bedel Bokassa, de man die Oentraal-AfHka sinds 1065 bestuurt, sloh uit tot keizer. Morgen, '4 december, wordt Bokassa gekroond. De plechtigheid kan sloh meten met de kroning van Napoleon In 1804. Men fiulstert dat de bizarre vertoning van morgen honderd ml^oen gulden gaat kosten.

Nooit eerder heeft Afrika een uitspatting gekend die groter is dan de tooning van Bokassa. Het Franse huis Oulselln - dat In 1804 Napoleon van dienst was - heeft een mantel genaaid die vijftien kilo weegt en bezet is met goud en diamanten. De bijpassende muilen zijn met SOO parletjes gesierd. De Fransen hebben voor Bokasse een bronzen troon gemaakt die met rood fluweel is afgezet. Boven en rondom de troon hangt een enorme stalen adelaar die een vlucht van vier meter heeft. De veren zijn verguld. Het gevaarte weegt bijna drieduizend kilo.

Krom van de medailles
Nadat Bokassa, die drieëntwintig Jaar het Franse leger diende en het tot kapitein bracht, in 1066 de macht van zijn neef David Dacko had overgenomen, ontpopte hij zich als een dictatoriaal leider die geen tegenstand duldt. Velen vergelijken de eigenziuiuge Bokassa met Idl Amin van Oeganda. Die vergelijking gaat niet helemaal op. Beide staatshoofden laten zich op de meest zotte wijze kleden en lopen krom van de medailles. Amta wordt echter algemeen als een verschrikkelijker heerser aangemerkt dan Bokassa. Bokassa heeft in ieder geval niet de uitmoording van honderdduizenden op zijn geweten.

Dat wil overigens niet zeggen dat Bokassa met z^n tegenstanders geen raad weet. Men steekt hen de ogen uit en voltrekt daarna zonder pardon de doodstraf. In het gunstigste geval worden b^ dieven handen en oren afgehakt.

TegrenstelUng

Bokassa werd In 1972 president voor het leven en in 1976 achtte hij de tijd rijp zich tot keizer uit te roepen. Zowel Amin als Bokassa is veldmaarschalk. Belachelijk als men bedenkt dat de legers van Oeganda en Centraal-AfMka van zeer geringe sterkte zijn.

Al met al staat de pracht en praal van de kroning in schrille tegenstelling tot de armoede van Bokassa's onderdanen. Centraal-Afrika heeft bijvoorbeeld goede grond en kon tot een welvarende landbouwstaat uitgroeien. Ook is het land rijk aan diamant. Bokassa doet echter weinig om zijn rijk tot ontwikkeling te brengen. De kindersterfte is zeer hoog, een van iedere vijf kinderen sterft spoedig.

JachtpartUen

Ondaks z^n dictatoriale w^ze van optreden heeft Bokassa in het buitenland weinig verzet opgeroepen. We horen weinig van protesten tegen de flagrante schendingen van de meest elementaire mensenrechten in Centraal-Aftika. Bet is nog sterker. Bokassa is goed bevriend met president Valery Oiscard dlistaing van FrankrUk. Beide staatshoofden s^n verzot op Jagen en organiseren zo nu en dan een Jachtpart^ in OentraalAfHka. Tot op heden heeft de EEG voor Z60 miljoen aan ontwikkelingshulp in deze bodemloze put gestopt. Franlöijk vult trouw het begrotingstekort van de Centraalafrikaanse staat aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.