+ Meer informatie

Shredder-afval weg uit waterwingebied

Resten autowrakken schadelijk

1 minuut leestijd

ROTTERDAM — Bij een boerderij in bet waterwingebied in de Zuidhollandse plaats Bergambacht is driehonderd kubieice meter zogenaamd „Shredder-afval" verwijderd en vervolgens gestort op een plek in de gemeente Achthoven bij Utrecht.

Het afval was in 1980 in Bergambacht gestort om een pas met puin aangelegd rijpad af te dekken. De provincie heeft echter opdracht gegeven het Shreddera^ral op te ruimen.

Het afval, dat overblijft na het verwerken van autowrakken, bevat schadelijke stoffen, zowel kunststoffen als zware metalen. Vooral het gebruik in een waterwingebied is dan volgens de provincie Zuid-Holland onaanvaardbaar. De provincie heeft bijgedragen in de verwijderingskosten van het afval, omdat ze aanvankelijk niet voldoende duidelijkheid had verschaft of het „Shredder-afval" eventueel wel gebruikt zou mogen worden.

Probleem

In Zuid-Holland is in Den Haag en Nieuwerkerk een groot autovemietigingsbedrijf gevestigd. Deze bedrijven verwerken zestig procent van alle autowrakken in ons land. Met het blik weten zij wel weg, maar het resterende „Shreder-afval" is voor deze bedrijven een groot probleem omdat het aantal stortplaatsen zeer gering is. Het ministerie van Volksgezondheid en milieuhygiëne werkt volgens een woordvoerder bij de provincie momenteel mee aan het zoeken naar een oplossing voor dit probleem, maar veel vooruitzichten zijn er nog niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.