+ Meer informatie

"Verzekering nekt nieuw busbedrijf"

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Nieuwe busbedrijven moeten soms de stekker uit het bedrijf halen omdat zich niet kunnen verzekeren. Verzekeringsmaatschappijen zijn niet bereid de risico's te dekken. Dat heeft het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) gisteren gezegd.

Veel verzekeringsmaatschappijen stappen uit de touringcarmarkt, omdat een eventueel ongeluk ze erg veel geld kost, stelt het KNV. Verzekeringsmaatschappijen hebben namelijk grote problemen bij het vinden van herverzekering voor de touringcarbranche, aldus KNV en het Verbond van Verzekeraars.

Daar komt nog bij dat de aansprakelijkheidswetgeving in het buitenland veelal anders is dan in Nederland. Daardoor moeten verzekeringsmaatschappijen bij een ongeluk in het buitenland vaak veel geld uitkeren, meent het Verbond.

Als gevolg hiervan weigeren volgens KNV verzekeraars soms nieuwe busbedrijven. "Die moeten dan stoppen", aldus een woordvoerder. Bestaande busbedrijven worden regelmatig gedwongen over te stappen naar een nieuwe verzekeringsmaatschappij. "Dan raken ze vaak hun no-claimkorting kwijt", aldus de KNV-zegsman.

Bovendien weigeren verzekeringsmaatschappijen regelmatig koeriersbedrijven te verzekeren. Als ze koeriers wel accepteren, staat daar een hoge premie tegenover, aldus Transport en Logistiek Nederland (TLN). De reden is volgens deze organisatie dat koeriers over het algemeen veel schade rijden. "Maar ze rijden niet onverzekerd rond", zegt een woordvoerster.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.