+ Meer informatie

Geen centje pijn? (2)

1 minuut leestijd

BELGRADO — Openlijke kritiek op de openbare gezondheidszorg heeft eveneens professor Kesic, vice-president van de Joegoslavische Academie van Wetenschap en Kunst', geleverd.

Hij beklemtoonde de lange rijen wachtenden bij de poliklinieken en de daarbij verloren gaande arbeidstijd. Maar niet alleen het tijdverlies brengt mensen ertoe naar particuliere artsen te gaan. De Joegoslavische gynaecoloog dr. Vladimir Novak zegt tijd te besteden aan zijn patiënten. Ze kunnen zich bij hem ontspannen en zeggen wat ze op hun hart hebben. Bij dr. Novak horen de patiënten niet onmiddellijk bij het betreden van zijn praktijkruimte: „Kleedt u uit". Vooral vrouwen gaan in Joegoslavië naar particuliere artsen. Waarom dat gebeurt kan door de betrokken artsen niet precies aangegeven worden. Mogelijk storen de Joegoslavische vrouwen zich meer aan de koud aandoende staatkundige gezondheidszorg. Onder de Joegoslavische particuliere artsen bevinden zich nogal wat personen die eerst in het buitenland hebben gestudeerd en gewerkt. Een grote groep vormen de particuliere artsen niet in Kroatië, maar men krijgt niet de indruk dat deze groep gemakkelijk op een zijspoor gezet kan worden, de socialistische ijveraars in Joegoslavië ten spijt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.