+ Meer informatie

Vissen worden wereldwijd in hun bestaan bedreigd

„Milioivervuiling en overbevissing eisen tol"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Tal van vissoorten over de hele wereld dreigen uit te sterven als gevolg van milieuvervuiling en overbevissing. Dat stelt de Wageningse hoogleraar J. Osse. Volgens Osse nemen de problemen wereldwijd snel toe, maar is nog nauwelijks bekend wat ertegen gedaan kan worden.

De Wageningse hoogleraar is deze week voorzitter van een congres in Den Haag over de bedreigde wereld van de vissen. Het congres, dat door ruim 450 wetenschappers uit meer dan vijftig landen wordt bijgewoond, moet ertoe bijdragen dat de omvang van de problematiek in kaart kan worden gebracht.

Volgens Osse weet de mens goed beschouwd bijster weinig van vissen en de wereld waarin ze leven. „In al het zoete en zoute water in de hele wereld zwemmen meer dan 20.000 verschillende soorten vis. Dat zijn er meer dan alle landdieren bij elkaar opgeteld. Van meer dan de helft van al die vissoorten weten we niet eens hoe ze precies in elkaar zitten".

Geschakeerd

Zoveel als de mens weet over het leven op het land, zo weinig is bekend over het leven onder water, aldus Osse. „Het land is enorm geschakeerd. We kennen hoogvlaktes, laagvlaktes, moerassen, woestijnen en tal van andere verschillen. Onder water zijn er minstens zo veel schakeringen. Maar daar weten we gewoon veel minder van. Water is voor de mens nog altijd iets geheimzinnigs".

Het aantal bedreigingen voor de vissen neemt volgens de Wageningse hoogleraar zorgwekkend snel toe. Niet alleen door de wereldwijde milieuvervuiling, maar ook door overbevissing. „Door de zich nog steeds uitbreidende vissersvloot worden grote slachtingen aangericht. En wat te denken van de kilometerslange drijfnetten die over enorme afstanden al het leven vernietigen?"

Volgens Osse sterven er door toedoen van de mens vele vissoorten uit zelfs voordat ze behoorlijk zijn geïdentificeerd. Een voorbeeld daarvan is de bonte baars, waarvan er tot voor kort meer dan tweehonderd soorten voorkwamen in het Victoriameer in Oost-Afrika. Door het uitzetten van de hongerige en dominante nijlbaars in het Victoriameer zijn de bonte baarzen verdrongen voor ze goed en wel waren geïdentificeerd.

Stuwdammen

Zo zijn er volgens Osse talloze voorbeelden. Ook de bouw van stuwdammen blijkt het watermilieu vaak zo ingrijpend te veranderen, dat diverse soorten het veld ruimen. Onderzoek is naar zijn mening noodzakelijk om dat proces te keren. „We moeten te weten komen hoe de verschillende soorten leven in samenhang met hun omgeving en hoe ze op veranderingen reageren. Zo hebben we in Wageningen onderzocht hoe het komt dat in Nederland de laatste jaren zo enorm veel brasem voorkomt. Sinds kort zijn we erachter dat de brasem in staat is veel kleinere voedseldeeltjes uit het water te halen dan andere witvis. Hij kan dus overleven in water waar andere soorten verhongeren".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.