+ Meer informatie

"Natuurlijk" is niet altijd gezond

"Kwaliteit van ons voedsel gaat geleidelijk vooruit"

4 minuten leestijd

WAGENINGEN — Hoe is het gesteld met de kwaliteit van ons voedsel? Niet best, als we de alarmerende berichten moeten geloven die ons met grote regelmaat onder ogen komen en waarin we worden gewaarschuwd voor bepaalde voedingsmiddelen waar bepaalde twijfelachtige stoffen aan zijn toegevoegd.

De gemiddelde consument gaat zich dan ook zo langzamerhand op z'n zachtst gezegd wat onbehaaglijk voelen bij al dat eten dat langs industriële weg allerlei behandelingen- heeft ondergaan. Geen wonder dat er wel eens vol heimwee wordt teruggedacht aan de goede tijden van weleer toen alles wat we aten eerlijk, zuiver, onbespoten en onverdacht was, en we onze inkopen deden bij de kruidenier op de hoek. Die schepte alles gewoon uit een grote zak, zodat de klant zich niet druk hoefde te maken over geheimzinnige formuleringen op de verpakkingen zoals we die nu aantreffen.

Toch is er helemaal geen reden om overdreven bezorgd te zijn, al blijft het zaak dat de overheid, o.a. via wetten, de industrie in toom houdt en door voorlichting en opvoeding de consument zo weerbaar mogelijk maakt. Dit werd gesteld op de landbouwdag die donderdag in Wageningen werd gehouden met als thema ,,de zorg voor ons voedsel".

Afstand

Drs. C. C. J. M. van der Meijs van het ministerie van landbouw gaf toe dat er in enkele decennia veel dingen ten nadele zijn veranderd. ,,In de ambachtelijke winkel van vroeger was de detaillist de schakel tussen producent en consument. Dat schepte vertrouwen. In de supermarkt, waar alles in het groot gaat, is de afstand groot, de klant krijgt geen directe informatie van de leverancier.

Het gevaar van een descrepantie tussen het geleverde produkt en de consumentenwensen ten aanzien van dit produkt is niet denkbeeldig. Anderzijds is het natuurlijk toch zo dat schaalvergroting, mechanisatie, nieuwe conserverings- en verpakkingstechnieken enz. hebben geleid tot een aantal belangrijke verbeteringen: Tegen een evenwichtige prijs heeft de consument de keuze uit een groot assortiment voedingsmiddelen van een constante kwaliteit. Ernstige vergiftigingsgevallen die vroeger eigenlijk vrij normaal waren, komen nu nog maar sporadisch voor.

Prijs

Er zijn natuurlijk andersoortige problemen voor in de plaats gekomen: de consument vraagt zich enigszins ongerust af wat hij allemaal binnenkrijgt, wat voor conserverings- en andere middelen er aan zijn etenswaren zijn toegevoegd, en waarmee de gewassen zijn bemest - allemaal zaken waarover hij nog onvoldoende is voorgelicht.

Van der Meijs vindt dat kwaliteit (die overigens niet geldt voor produkten van een hoog niveau, ook produkten van een lager niveau moeten gezond zijn en aan de eisen voldoen) best wat meer mag kosten; de consument, die steeds minder bereid is zaken te accepteren die niet in zijn voeding thuishoren, zal dat extra geld voor kwaliteit ook graag betalen. Het zou echter wel zo aangenaam zijn, wanneer ook de producent wat meer aandacht aan de kwaliteit van zijn produkten gaat wijden. ..De prijs staat vaak helaas nog bij veel bedrijven voorop en het kwaliteitsbeleid krijgt dan niet de aandacht die het verdient".

Natuurlijk
Het is er tegenwoordig haast niet meer uit te branden: voedsel is alleen veilig, betrouwbaar en gezond als het natuurlijk is. Industrieel bereid is "onnatuurlijk" dus onveilig en ongezond.

Een hardnekkig misverstand volgens drs. E. H. M. Greuell van Unilever Research. „Het is een illusie te denken dat de natuur gezonder is dan door de mens gemaakte verbindingen". De angst van velen, dat de veiligneid van onze voedingsmiddelen steeds minder gehandhaafd wordt, is wel te verklaren, vindt hij, maar toch ongegrond.

"Wanneer een bepaalde toevoeging verboden wordt omdat het vergiftigingsverschijnselen tot gevolg kan hebben, is meteen de reactie: daar heb je weer zo'n schadelijke stof. Men zou, juist blij moeten zijn met het feit dat ons voedsel hierdoor steeds een stukje veiliger wordt. Overigens zijn er in de loop der jaren heel wat additieven uit de handel genomen waarvan de schadelijke gevolgen voor de mens nooit zijn aangetoond of zelfs onwaarschijnlijk zijn". Ook het "dwepen" met alles wat vers is, is niet nodig. Greuell: „Bij produkten waarbij de producent een deel van de (voor)bereidende taak van de huisvrouw heeft overgenomen, moet de voedingswaarde worden vergeleken met het door de huisvrouw klaargemaakte produkt. Dan zal blijken dat in de meeste gevallen de voedingswaarde vergelijkbaar is: soms beter, soms wat lager. Als we bedenken, dat de consument het produkt van de voedingsindustrie gedurende het hele jaar kan kopen, dan zal hierdoor zelfs een betere voorziening van de vereiste nutriënten het gevolg zijn".

De "terug-naar-de-natuur"-fanatici lopen trouwens gemakkelijk het gevaar zichzelf tekort te doen: „Het tragische is dat de angst voor het binnenkrijgen van een grote dosis ongewenste componenten leidt tot eenzijdig (alternatief) eten. En daar zijn meer risico's aan verbonden dan aan industrieel bereid voedsel".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.