+ Meer informatie

Boerendemonstraties duren nog voort

3 minuten leestijd

Vanmorgen zijn op diverse plaatsen in ons land weer boeren aan liet demonstreren geslagen. Bij de Moerdijkbrug begon dat al vroeg, om half zes vanmorgen werd de toegang tot de brug door tractors volledig versperd. Inmiddels heeft de Hollandse maatschapirij van landbouw. waarbij Agrariërs uit Noord- en Zuid- Holland zijn aangesloten in een vanmorgen uitgegeven verklaring zich nadrukkelijk gedistatieerd van acties van boze boeren. 
De organisatie heeft haar leden verzocht zich van verdere acties te onthouden in afwachting van het te voeren overleg. „Als er acties in Noord- of Zuid-Holland worden gehouden, dan staat de Maatschappij hier niet achter", aldus een woordvoerder. In de loop van de morgen ontwikkelde de toestand op de wegen zich als volgt: Bij het Hellegatsplein zijn de boeren weer actief geweest. Dit verkeersknooppunt is door 100 Brabantse boeren versperd. Verkeer dat hier langs moet wordt door de rijkspolitie omgeleid via Breda, Roozendaal en rijksweg 56. Kort na negen uur werden de blokkades op de wegen Breda-Rotterdam, Middelburg-Rotterdam en Bergen op Zoom richting. Moerdijkbrug opgeheven. Het verkeer had nog geruime tijd last van filevorming en vertraging ter hoogte van de brug bij Keizersveer en de Moerdijkbrug en het Hellegatsplein. Op de weg Amersfoort via Soestdijk naar Baarn ter hoogte van Eemdijk waren op dat moment ook boze boeren actief geworden. Tegen half negen werd ook de weg Amsterdam-Weesp-Bussum ter hoogte van Weesp door boeren geblokkeerd.
In de loop van de maandagochtend blokkeerden boeren de weg tussen Rijswijk (ZH) en het verkeersplein Leidschendam, waardoor het verkeer van Rotterdam in de richting Amsterdam werd belemmerd.
De 950 protesterende boeren die het verkeersplein Hellegatsplein versperden hebben hun bezetting voortijdig opgeheven. Om 7.30 uur begonnen zij de weg vrij te maken. Oorspronkelijk zouden zij hun actie tot 9.00 uur voortzetten. Deze vroegtijdige beëindiging werd veroorzaakt doordat er enige onrust begon te ontstaan onder vrachtwagenchauffeurs die door de acties tot stoppen waren gedwongen. Een der chauffeurs moest met een lading ansjovis ter waarde van 25.000 gulden voor 9.00 uur in Monnikendam 'zijn. De boeren vonden het beter de versperring op te ruimen voordat het tot een handgemeen zou komen. Om half elf was het klaverblad bij Hoevelaken, vitaal knooppunt van de wegen naar Amsterdam, Zwolle, Utrecht en Apeldoorn, nog steeds door boze boeren geblokkeerd. Colonnes demonstrerende boeren werden op dat moment gesignaleerd tussen Valkenswaard en Eindhoven en bij Volkel (gemeente Uden). De politie vermoedt dat deze laatste groep van plan is om de brug bij Grave te bezetten. (Zie verder pagina drie)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.