+ Meer informatie

Verraad aan Servië

2 minuten leestijd

Hoe is de verhouding tussen de Cetniks en de Servische president Milosevic? „Daar wordt druk over gespeculeerd". Zijn het twee handen op één buik of vormen ze juist antagonistische krachten in de Joegoslavische heksenketel? „Volgens de Kroaten is het zonneklaar dat het verschillende rollen zijn in hetzelfde spel: de creatie van de nieuwe Servische staat uit de inboedelverdeling van de Joegoslavische Federatie. Welnu, dat is een groter Servië dan de huidige Servische republiek. Groot-Servië. Een Servische staat, die behalve de republiek Servië met de provincies Vojvodina en Kosovo ook grote delen van Bosnië en stukken van Kroatisch territoir omvat. De kaart van Cetnik-leider Vojislav Seselj gaat bij voorbeeld uit van delen van de Dalmatische kuststreek en de havenstad Rijeka.

De naam Cetniks knoopt aan bij de verzetsbeweging van Draze Mihajlovic, die vocht tegen de Duitsers en tot '43 de steun had van de Geallieerden, maar daarna in de steek gelaten werd omdat de Geallieerden meer perspectief zagen in Tito's partizanen. Vandaag de dag wordt deze koerswijziging nog altijd opgevat als verraad jegens Servië. In die zin lijkt het er momenteel veel op dat Servië de Tweede Wereldoorlog aan het uitvechten is". Toch een enigszins eigenaardige geschiedenisinterpretatie gelet op het feit dat Servië het meest geprofiteerd heeft van het naoorlogse Joegoslavië, ook in dat staatsbestel de sterkste machtsfactor was. „Het probleem met Joegoslavië is dat iedereen zich op dit moment het slachtoffer voelt van de geschiedenis. Terwijl Kroaten bij voorbeeld beweren dat de Serven bevoordeeld werden in Tito's Joegoslavië, stellen de Servers dat zij benadeeld werden omdat zij te kampen hadden met twee volstrekt autonome provincies -Kosovo en Vojvodina— die de politieke besluitvorming in Servië lam legden. Daarnaast klagen de Serviërs over de ontwikkelingskloof in de federatie tussen het noorden en het zuiden. De Kroaten daarentegen voelen zich tekort gedaan omdat door hen verdiende deviezen door Belgrado werden ingenomen en centraal verdeeld. Vervolgens zijn de Albanezen hopeloos gefrusteerd omdat hun wens naar zelfbestuur door Servië wordt geblokkeerd. Ook de Slovenen zoeken na '85 steeds meer hun heil buiten de Joegoslavische staat".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.