+ Meer informatie

Zaanse partij richt zichzelf te gronde

2 minuten leestijd

ZAANSTAD (ANP) - Zaanstad begint onderhandelingen over de vorming van een nieuw college. Daartoe is gisteravond besloten nadat alle nog resterende raadsleden van de collegepartij Zaanse Onafhankelijke Groepering (ZOG) uit de partij stapten.

De ZOG telde na de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart elf raadsleden en leverde twee wethouders. De afgelopen maanden stapten zes van de elf raadsleden uit de partij, uit onvrede over de koers van de lokale partij. Gisteravond nam fractievoorzitter Molenaar aan het begin van de raadsvergadering het woord en meldde hij dat hij, samen met twee andere ZOG-raadsleden, de nieuwe partij Democraten Zaanstad begon. De resterende twee fractieleden kondigden allebei aan als eenmansfractie door te gaan. ZOG had toen nog nul raadsleden over, maar had nog wel twee wethouders.

ZOG-wethouder Oosterveld constateerde vervolgens dat de politieke basis onder zijn wethouderschap was weggevallen en nam ontslag. De tweede wethouder van de ZOG, mevrouw Vissers, was niet aanwezig. Tegen haar werd een motie van wantrouwen ingediend, die zonder tegenstemmen door de gemeenteraad werd aangenomen.

Het college in Zaanstad bestond uit ZOG, VVD, CDA en GroenLinks. De VVD neemt nu het initiatief voor de nieuwe onderhandelingen, waarbij het bestuurlijke programma als uitgangspunt dient. De PvdA is de meest waarschijnlijke kandidaat om de plaats van ZOG in te nemen.

De fracties waren het erover eens dat in deze unieke situatie eigenlijk nieuwe verkiezingen noodzakelijk zijn. De Gemeentewet laat die echter niet toe.

De Zaanse Onafhankelijke Groepering bestaat al 25 jaar en was tot dit jaar altijd een oppositiepartij. Bij verkiezingen werden nooit meer dan vijf zetels gehaald, collegeverantwoordelijkheid werd nooit genomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.