+ Meer informatie

Rijksarchieven

1 minuut leestijd

Wie tijdens schoonaiaaktijd een hoop oude papieren of documenten op zolder aantreft, en niet weet wat daarmee te beginnen, kan dergelijke dingen al ijd aanbieden aan onze elf rijks- en provinciale archieven. Willen die het niet hebben, dan is wellicht een particuliere verzamelaar geïnteresseerd. En als ook dit niet lukt, dan is op een veiling wel een Amerikaan bereidwillig om WestEuropese cultuurbezit aan zön verzameling toe e voegen. Het is in ieder geval beter dan om oude stukken zomaar weg te gooien of als oud-papier te verkopen. Immers, wat eenmaal weg is, komt nooit meer terug. Men zal zeggen: wat nut het nog? Bijzonder veel. Er is immers een slag mensen — die gewoonlijk historici worden genoemd — die de eerste principes van hun vak getrouw zijn en graag de bronnen naslaan. Bronnen zijn de eerste gegevens om een bepaald tijdsbeeld te reconstrueren, hoe gebrekkig het soms ook gaat. Het is in ieder geval iets. Bij gebrek aan bronnen staat ook de wagen van de geschiedschrijving stil.

Veel van wat tegenwoordig aan verleden in archieven ligt opgeslagen, bevindt zich ini rijksarchieven. Kort geleden kwam de Staatsuitgeverij in Den Haag met twee kloeke delen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.