+ Meer informatie

Cruise-raket moet worden gelimiteerd

Gromyko vindt VS-voorstellen eenzijdig

1 minuut leestijd

MOSKOU — De Russiche minister van buitenlandse zaken Andrej Gromyko heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Cyrus Vance er donderdag van beschuldigd voorstellen op tafel te hebben gebracht die „eenzijdige voordelen" zouden opleveren voor de Verenigde Staten. Gromyko weerlegde tijdens een persconferentie in Moskou punt voor punt de twee Amerikaanse voorstellen voor de wapenbeperking.

„Wij willen uitdrukking geven aan onze hoop dat de leiders vdn de Verenigde Staten een meer realistisch standpunt zullen innemen", aldus de Russische minister van buitenlèndse zaken.

Over de voorstellen van Vance voor de beperking van de bewapening zei Gromyko dat het Amerikaanse streven naar een „lieperkt" akkoord oneerlijk was als de machtige Amerikaanse Cruise-raket niet wordt gelimiteerd.

Schade handel

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Cyrus Vance heeft Russische leiders in Moskou verteld dat het uitblijven van vorderingen in de richting van een verdrag voor de beperking van kernwapens schade zal toebrengen aan de kansen voor het verbeteren van de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten, aldus is donderdag door Amerikaanse functionarissen verklaard.

Vance

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Cyrus Vance is donderdag naar Londen gevlogen om premier Jpmes Callaghan te informereji over de Russiche verwerping van- twee ' Amerikaanse voorstellen voor de beperking van de kernbewapening.

Bij zijn aankomst op het vliegveld^ Heathrow wilde Vance over het mislukken van de besprekingen in Moskou slechts zeggen: ,,ik ben zeer teleurgesteld." Vance arriveerde in Londen uit het Westduitse Bonn, waar hij Westduitse regeringsleiders van zijn besprekingen in Moskou op de hoogte bracht. De Amerikaanse minister vliegt vrijdag naar Parijs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.