+ Meer informatie

,Uitblijven wao-wetgeving onjuiste zaak'

GIFTEN ONDER VERMELDING VAN HONGER AFRIKA

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - De overheid moet de hand In eigen boezem steken als het gaat om de stijging van het aantal arbeidsongeschikten In Nederland. De verantwoordelijke bewindslieden geven „ten onrechte" het bedrijfsleven de schuld van de groei in plaats van met goede wetgeving te komen.

Vos pleitte ervoor om de taken van de Gemeenschappelijke Medische Dienst (GMD) onder te brengen bij de bedrijfsverenigingen. Dat komt de snelheid van diagnose, aanpassing van de arbeidsplaats en herplaatsing van zieke werknemers ten goede.

Uitstroom naar de wao kan veelal worden voorkomen door aanpassingen aan de arbeidsplaats. Kosten daarvoor kunnen worden vergoed door de aaw. Nu is daar echter een advies van de GMD voor nodig, dat vaak maanden op zich laat wachten. Bedrijfsverenigingen werken veel sneller, aldus Vos.

Het aantal aangiften in het kader van de Ziektewet bij de Detam steeg in 1990 met 6,5 procent tot 830.000. In totaal werd 685 miljoen gulden uitgekeerd; een stijging van 13,5 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.