+ Meer informatie

Kopie van veertig jaar geleden

Hebraïcus prof. Siebesma kan omslag in denken over Genesis "niet los zien van invloed demonische machten"

4 minuten leestijd

EDE - De huidige discussie in christelijke kring rond de eerste hoofdstukken van het Bijbelboek Genesis is "een kopie" van de discussie die veertig jaar geleden in de Gereformeerde Kerken in Nederland speelde. "Met dit verschil dat je nu nog meer reserve ten opzichte van de evolutietheorie zou mogen verwachten", aldus prof. dr. Pieter Siebesma.

De discussie vervult Siebesma (55) met zorg, maar geeft hem ook een déjÓ vugevoel, zegt hij deze week in Terdege. Het christelijk familieblad interviewde de docent aan de Christelijke Hogeschool Ede en parttime hoogleraar judaïca aan de Evangelische Theologische Faculteit te Leuven in het kader van de driedelige serie "Een geestelijke strijd". In de eerste aflevering kwam de Wageningse emeritus hoog¡leraar plantenfysiologie prof. dr. Johan Bruinsma aan het woord, de volgende keer is dat prof. dr. Kees Roos, emeritus hoogleraar wiskunde in Delft.

Siebesma's ouders waren synodaal gereformeerd. "Op een gegeven moment hebben ze zich aangesloten bij de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, mede vanwege het debat over Genesis 1 in de Gereformeerde Kerken. Het waren de jaren waarin VU-hoogleraar Jan Lever poneerde dat het begin van Genesis niet moet worden gezien als historisch scheppingsverslag."

Met de opvatting dat het begin van Genesis "anders gelezen" moet worden, werd Siebesma voor het eerst geconfronteerd op het christelijk lyceum in Arnhem, zegt hij in Terdege. "In gesprekken daarover met mijn ouders merkte mijn vader op dat het loslaten van de historische betrouwbaarheid van Genesis vaak het begin van het eind is. Na verloop van tijd komen er ook vraagtekens bij de wonderen, het eindigt met het loslaten van het geloof in de opstanding van Christus. Die woorden heb ik in de achterliggende decennia bevestigd gezien. Nog belangrijker dan de waarschuwing van mijn vader was het feit dat ik tot geloof kwam."

Met prof. Bruinsma consteert de hebraïcus dat de "essentiële gaten" in de evolutietheorie in de achterliggende decennia "in geen enkel opzicht zijn gedicht. De evolutionisten zijn geen stap verder gekomen. Daarom verbaas ik me des te meer over de stelligheid waarmee iemand als Andries Knevel de evolutie¡gedachte verdedigt."

Het "verdriet" Siebesma "dat het ook nu weer theologen zijn, die gewone gemeenteleden aan het twijfelen brengen. Ze laten zich helaas meer gezeggen door de wetenschap dan door de Bijbel."

Wat betekent het voor hem dat hij met zijn standpunt steeds meer alleen komt te staan? Siebesma: "Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van de EO-leden nog wel in een letterlijke uitleg van Genesis 1 gelooft. Ik krijg mailtjes van oud-studenten die schrijven: "Ik hoop dat u toch niet bent veranderd in uw denken over Genesis?" Maar wat de christelijke wetenschappers in eigen kring betreft, zijn Mart-Jan Paul, Gijs van den Brink van de Studiebijbel en ik zo ongeveer de laatsten die nog niet om zijn. Dat vind ik verdrietig, maar het verwart me niet. Als mensen me daarom achterlijk vinden of fundamentalist noemen, is dat voor hun verantwoordelijkheid."

De hoogleraar kan de omslag in het denken over Genesis "niet los zien van de invloed van demonische machten. Het is aangrijpend dat ook integere christenen zich daardoor laten misbruiken. Op termijn zie ik weinig toekomst voor kerken die zich door hen laten leiden."

Tentoonstelling

De aandacht voor Charles Darwin en zijn theorie blijkt in dit Darwinjaar nog niet ten einde. Woensdag opent minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling "Noachs ark. Op weg naar Darwin". De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

Eveneens woensdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam (geschiedenis) Janneke van der Heide op de dissertatie "Darwin en de strijd om beschaving in Nederland. 1859-1909". Volgende week zaterdag beleggen negen christelijke organisaties, waaronder het Nederlands Dagblad en de Evangelische Alliantie, een congres in Nijkerk onder de titel "Darwin in de tuin van Eden? Christenen in gesprek over schepping en evolutie".

refdag.nl/darwin.


Déjà vu

- Huidige discussie rond Genesis 1 bezorgt prof. Siebesma déjà vugevoel.

- Hebraïcus komt met standpunt steeds meer alleen te staan, zegt hij in Terdege.

- Plasterk opent deze week tentoonstelling "Noachs ark. Op weg naar Darwin".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.