+ Meer informatie

„Bruto-minimumloon kan worden bevroren"

GIFTEN ONDER VERMELDING VAN "SCHOOL INDIA" Wöltgens wil premies in belastingen opnemen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) — Het wettelijk bruto-minimumloon Ion worden bevroren of zelfs worden verlaagd zonder dat het minimumloon daaronder lijdt. PvdA-fractievoorzitter T. Wöltgens suggereerde dat gisteren op het vierde Economendebat van de Vereniging voor Staathuishoudkunde in Den Haag.

Wöltgens wil daartoe de afzonderlijke heffing van premies voor de volksverzekeringen opnemen in de belastingheffing. Tot dusver worden die premies uitsluitend geheven over het inkomen in de eerste schijf. Hoger betaalde inkomensgroepen zouden dan mee gaan betalen voor die volksverzekeringen (voorbeeld: de aow) in de tweede en derde schijf.

Het inkomensverlies voor de hoger betaalden kan vervolgens worden gecompenseerd door verlaging van de belastingtarieven in die tweede en derde schijf (nu 50 en 60 procent). De minister van financiën hoeft niets tekort te komen als voorstellen van de commissie-Stevens om verder te wieden in de aftrekposten, doorgaan en er meer en hogere milieuheffingen komen. Uiteindelijk resulteert ook een besparing op de collectieve lasten, doordat door verlaging van minimumloonkosten voor de werkgevers meer lager geschoolde mensen betaald werk krijgen — het hoofddoel van het voorstel. verschillen eerst nivelleren via de belastingen en vervolgens de hogere inkomensgroepen pas compenseren, iets waar geweldig mee moet worden uitgekeken, betoogde hij.

Militairen naar Irak
(vervolg van voorpagina)

Naar alle waarschijnlijkheid vertrekken de vierhonderd mariniers begin volgende week naar Irak. De taak van de twee compagnieën mariniers wordt de bescherming van het op te richten vluchtelingenkamp, de beveiliging van een groter gebied en het runnen van het kamp, aldus een woordvoerder van de Marinevoorlichtingsdienst.

De bewapening van de mariniers bestaat uit hun persoonlijke FAL-geweer, Stinger-luchtdoelrakketten voor de korte afstand en Dragon-antitankwapens. Volgens de marinewoordvoerder bevindt zich onder de twee compagnieën slechts een beperkt aantal dienstplichtigen.

De mariniers maken deel uit van de UK/NL Amfibious Force. Elk jaar oefenen deze Nederlandse militairen samen met hun Britse collega's anderhalve maand in het Schotse berggebied en drie maanden in Noorwegen.

De landmachtbijdrage wordt gevormd uit het 11e Geniebataljon, dat zal gaan zorgen voor de energievoorziening, de bouw van kampen en was-, bad- en ontsmettingsfaciliteiten, aldus een woordvoerder van de landmacht.

De missie van de landmacht die zaterdag naar Irak vertrekt, gaat inventariseren waaraan behoefte is. Op grond daarvan zal worden besloten welke uitrusting de compagnie meeneemt. Zo zal dan de vraag worden beantwoord of de landmacht een eigen veldhospitaal naar Irak zal overvliegen. Ook zal dan worden uitgemaakt hoe groot precies het aantal landmachtmilitairen is waaraan behoefte bestaat. Naar verwachting zullen de landmachtmilitairen binnen twee weken naar Irak vertrekken. inmiddels weer achter slot en grendel. Dat heeft de Sittardse gemeentepolitie gisteravond meegedeeld. De twee zijn aangehouden in Geleen en Den Haag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.