+ Meer informatie

Tussen oorlogslobby en vredeskamp

George Bush staat voor de moeilijkste keus van zijn presidentschap

3 minuten leestijd

WASHINGTON - De Amerikaanse president, George Bush, staat voor de tot nu toe belangrijkste beslissing uit zijn presidentschap: wel of niet Bagdad aanvallen als de internationale sancties tegen Irak op niets dreigen uit te lopen.

Alhoewel de Amerikaanse strijdkrachten in de Golf nog lang niet op volle sterkte zijn, wordt in militaire en politieke kringen al druk gespeculeerd over de aard van de te voeren oorlog tegen het regime van Saddam Hoessein.

Generaal Michael Dugan van de Amerikaanse luchtmacht veroorloofde zich zondag al een zeer openhartige vooruitblik op een mogelijk militair treffen tussen Amerika en Irak. In dit aldus verbazingwekkende interview met de Washington Post zei hij dat alleen een Amerikaanse aanval die bestaat uit een grootscheeps bombardement op Bagdad met Saddam Hoessein als hoofddoel de Iraakse troepen uit Koeweit kan verdrijven. De dag na het interview werd Dugan ontslagen door zijn grote baas, minister van defensie Dick Cheney. Diplomaten en militaire deskundigen zeiden dat Dugans uitspraken aardig de strategie van Bush weerspiegelen als deze tot aanvallen besluit.

Blijvend gevaar

De grote druk die Bush te wachten staat, wordt in duidelijke taal verwoord door Barry Rubin van het Instituut voor het Midden-Oostenbeleid in Washington: „Binnenkort, waarschijnlijk al binnen een week of zes, zal het tot een ontmoeting komen tussen Bush en zijn hoogste adviseurs. Zij zullen allemaal hun zegje doen en dan zal de president zich in zijn kamer terugtrekken en een erg moeilijke beslissing moeten nemen". WASHINGTON Mike Dugan. De ontslagen generaal

Bush kan bij het nemen van zijn beslissing rekenen op felle argumenten van enerzijds de "oorlogslobby" en anderzijds de voorstanders van een diplomatieke oplossing van het Golfconflict, het zogenaamde vredeskamp. De "oorlogslobby" is van mening dat Saddam Hoessein tot in lengte van dagen een bedreiging voor het gebied zal blijven, ook al zouden sanctiemaatregelen hem dwingen de aanspraak op Koeweit te laten vallen. De voorstanders van gewapend verzet wijzen op de enorme omvang van Hoesseins leger en wapenarsenaal. Zolang de Iraakse leider hierover beschikt. zal hij een groot gevaar voor het Midden-Oosten blijven, zo redeneren invloedrijke leden van de oorlogslobby, zoals de Republikeinse senator van Indiana, Richard Lugar en de voormalige minister van buitenlandse zaken, Henry Kissinger.

Bij de aanhangers van een diplomatieke oplossing lijkt de huidige minister van buitenlandse zaken, James Baker, het voortouw te hebben genomen. Vrijdag zei hij nog op een persconferentie dat het conflict op een vredelievende, politieke wijze moet worden opgelost.

Instorting

Het vredeskamp is bang dat het internationale bondgenootschap dat Bush steunt met zijn Golfpolitiek zal instorten zodra er oorlog uitbreekt. Patricia Schroder, Democratisch afgevaardigde voor Colorado, vindt het niet de moeite waard om Amerikaanse levens op te offeren om de soevereiniteit van Koeweit te herstellen. De verwachtingen van militaire deskundigen dat een militair treffen aan tienduizenden Amerikanen het leven zal kosten, hebben Bush doen terugdeinzen, aldus Schroder.

Maar aan de andere kant laten zelfs gematigde figuren, zoals ex-president Jimmy Carter, van zich horen. Ook Carter verklaarde zich een voorstander van gewapend verzet in het geval Saddam Hoessein voet bij stuk houdt.

Bush zal bij het nemen van zijn beslissing terdege rekening moeten houden met al deze uiteenlopende opvattingen. Ondertussen doet hij nog steeds zijn uiterste best materiële en financiële steun te vinden bij zoveel mogelijk landen om zo de internationale druk op Irak te vergroten. Want vanzelfsprekend hoopt Bush dat Irak onder druk zal zwichten, liefst nog voor hij een cruciale beslissing moet nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.