+ Meer informatie

Recensie

1 minuut leestijd

Marinus van den Berg, Meegaan tot het einde. Stervende mensen bijstaan. Uitgeverij Ten Have, Utrecht 2017, 128 blz., € 14,99. ISBN 9789025905804. Als e-book € 9,99 ISBN 9789025905811.

Marinus van den Berg is een begrip in de wereld van de geestelijke verzorging in zorginstellingen. Zijn naam werd al met waardering genoemd in de tijd dat ik in Apeldoorn studeerde, hij was toen net gestart als (R.K.) pastor in verpleeghuis Randerode. Daarna heeft hij verwante functies bekleed in andere instellingen, laatstelijk in een palliatief centrum in Rotterdam. Hij heeft tientallen boeken geschreven vanuit zijn praktijk. Deze nieuwste pennenvrucht geeft heel veel praktische informatie over het stervensproces. De onderwerpen “hoe lang duurt het sterven”, “hoe gaat het sterven”, “waken” en “de laatste zorg” komen aan de orde. Het is merkbaar dat uit een schat van ervaring wordt geput. Tal van situaties zijn herkenbaar voor wie met sterven te maken heeft gekregen, met trefzekere observaties waarbij aandachtspunten worden benoemd en goede suggesties gedaan. De toon is inlevend en waardig. Het geestelijk aspect komt niet expliciet aan de orde; er wordt duidelijk gemikt op een breed lezerspubliek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.