+ Meer informatie

Wapendiefstal Vught grotendeels opgelost

Tiental arrestaties verricht

2 minuten leestijd

DEN BOSCH — De omvangrijke wapenroof uit de Frederik-Hendrikkazerne in Vught is grotendeels opgelost. Er zijn een tiental arrestaties verricht. De hoofddader is een 36-jarige Westduitser, die met twee of drie anderen in de nacht van 11 op 12 februari dit jaar de kazerne is binnengedrongen.

Van een onzer verslaggevers}

Van de 62 vermiste wapens is een flink deel terecht. Er zijn 39 automatische Uzi-mitrailleurs en drie pistolen teruggevonden. De Marechaussee meent dat de wapens niet waren bestemd voor politieke activiteiten van bijvoorbeeld terreurgroepen. „Het gaat om een zuiver criminele groep die de wapens deels voor eigen gebruik, deels voor de verkoop had bestemd", aldus majoor A. Velthuis.

De verdachten zijn ook betrokken bij vele andere inbraken in onder meer Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Zandvoort. Daar ging het om diefstallen van textiel en juwelen en vervalsingen. Bij elke diefstal ging het om een schade van honderdduizenden guldens. Verschillende betrokken criminelen zijn internationaal bekend.

Team gevormd

Na de opzienbarende wapenroof in de Frederik-Hendrikkazerne werd direct een rechercheteam van 40 tot 50 man van de Koninklijke Marechaus.see gevormd. In de loop van het onderzoek vond uitbreiding plaats met leden van de betrokken rijkspolitie en gemeentepolitiekorpsen. De eerste arrestaties vonden plaats op 13 maart. Op die dag werden ook 25 Uzi's teruggevonden. Tien andere automatische wapens vond men even later in Duitsland.

Majoor Velthuis meent dat geen van de gevonden wapens is gebruikt. Van de nog vermiste Uzi's en pistolen is de bergplaats bekend. Verwacht wordt dat nog een groot aantal arrestaties zal volgen. „Het onderzoek is nog lang niet afgesloten en landelijk, zelfs internationaal, uitgestrekt. Er vinden nog elk moment aanhoudingen plaats", aldus majoor Velthuis, die geen verdere mededelingen wil geven. Van de tot nu toe aangehouden verdachten bevinden zich er nog acht in voorarrest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.