+ Meer informatie

OORZAAK EN GEVOLGEN

2 minuten leestijd

De behandeling van het abortuswetsontwerp in de Eerste kamer die gisteren plaatsvond, was geruime tijd geleden op de agenda gezet. Ook liet de planning reeds lang vermoeden dat de voorjaarsnota over de stand van de rijksbegroting eveneens dezer dagen zou verschijnen. Wat dat betreft lijkt het alsof beide zaken onafhankelijk van elkaar in bespreking gekomen zijn.

Ogenschijnlijk hebben ze ook weinig met elkaar gemeen. Het wetsontwerp behoort voornamelijk bij Justitie en heeft een nauwe relatie met de ethiek. De voorjaarsnota is meer een schriftelijk stuk waarin de regering en dan in het bijzonder de minister van Financiën het reilen en zeilen van de rijksbegroting beschrijft, maar is daarmede tegelijkertijd ook een stuk ethiek. De besteding van onze middelen heeft duidelijk met ons gedrag te maken, met ons rentmeesterschap, met wat we doen en wat we krijgen. Zo zijn er tussen beide zaken grote overeenkomsten te zien. Want in beide geven we aan hoe we denken te handelen, met wat God ons geeft.

Er is echter ook een groot verschil te constateren. In de abortuswetgeving beschikken we over iets waarover we niet mogen noch kunnen beschikken — het leven. In de voorjaarsnota is de speelruimte groter. Daarin geeft God ons de ruimte om de middelen te besteden binnen de normen die Hij ons stelt.

Nu het slechtst denkbare wetsontwerp dat in jaren is verschenen ons parlement is gepasseerd, zijn we de grens overschreden, een grensoverschrijding die een vloed van zorgen en moeite zal meebrengen. We zijn in ons land nu in de situatie terecht gekomen waarin Gods hand ons tegenkomt. Daar behoeven we niet zo licht over te denken. Want dan worden we voortdurend geplaatst voor vraagstukken en problemen, die in toenemende mate onoplosbaar zullen blijken te zijn.

Daarom staan de behandeling van het aborfuswetsontwerp en het verschijnen van de voorjaarsnota slechts ogenschijnlijk los van elkaar. Want de laatste confronteert ons nu reeds in alle klaarheid, hoe de bezem gehaald wordt door al onze goudomrande toekomstvenwachtingen.

Zelfs een mistelling door het ministerie van Financiën van een miljard gulden moet aan dat sombere negatieve beeld dat opdoemt, meewerken.

Nee, dinsdag 28 april 1981 is een dag die we niet licht zullen vergeten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.