+ Meer informatie

Belg De Winne keert terug uit ruimte

1 minuut leestijd

MOSKOU (AFP/RTR) - De Belgische astronaut Frank de Winne is uit de ruimte teruggekeerd. De ruimtevaarder van de Europese organisatie ESA landde volgens schema gistermorgen om 01.04 uur met een Russische Sojoez TM-34 in Kazachstan.

De landingscapsule met de Belg en twee Russische astronauten aan boord kwam ongeveer 80 kilometer noordoostelijk van de stad Arkalyk in de Kazachse steppe neer.

Volgens de Russische ruimtevaartautoriteiten voelden de drie bemanningsleden zich goed. De Belg werd op de landingsplaats begroet door de Belgische kroonprins Filip.

Het trio begon op 30 oktober zijn vlucht naar het internationale ruimtestation ISS om een nieuwe reddingssloep voor de vaste bemanning te brengen. De Belg en de Russen verbleven negen dagen in het ISS en verrichtten talrijke experimenten. Zij keerden in de oude reddingscapsule terug.

De 41-jarige De Winne, de tweede Belg in de ruimte, was de eerste Belg die het ISS bezocht. België betaalde Rusland 15,5 miljoen euro voor de vlucht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.