+ Meer informatie

, ^Toekomst-kantoor^ moet angst wegnemen

EFFICIENCY BEURS VAN START

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Het kantoor van de toekomst wordt een kantoor zonder papier, zonder dossiers. Zonder post of handboeken. Zonder leggers of klappers. Potlood, pen en papier lijken er zelfs hopeloos ouderwets. Alleen beeldschermen en toetsenborden hebben nut, want al het werk gaat via de computer. Volgens mensen die het kunnen weten, kan dit kantoor van de toekomst binnen tien jaar realiteit zijn, dankzij de nieuwe, kleinere computers, die veel werk in de bedrijven, fabrieken, kantoren en ook de huishoudens kunnen automatiseren.

Voor het bedrijfsleven is het samengaan van telecommunicatie en computertechnologie het middel om de produktiekosten te drukken en zo meer of weer winst te maken. Daarentegen is het kantoor van de toekomst voor vele mensen al een akelig toekomstbeeld. Speculaties over tien- tot honderdduizenden arbeidsplaatsen die erdoor bedreigd worden, zijn immers niet van de lucht.

Juist om deze vrees weg te nemen, staat de Efficiency Beurs '82 (van vandaag tot en met 13 oktober in de RAI in A'dam) in het teken van voorlichting over de „nieuwe automatisering".

Natuurlijk is de EB op de eerste plaats een vakbeurs op het terrein van kantoor- en informatietechniek. Men vindt er dan ook de nieuwste produkten op het gebied van kantoormeubelen, machines, reproduktie-apparatuur, micorgrafie, post- en formulierenverwerking. Nieuw in de organisatie zijn de acht bijeenkomsten in de RAI, die mensen met een beroep, dat in toenemende- mate met informatica te maken heeft, volledig moeten informeren.

Kantoorinnovatie is de titel van de TELEAC-cursus die volgende week begint. Achttien televisie- en radiolessen maken veel duidelijk oyer de diverse computertoepassingen op kantoor. Verder is onder redactie van prof. Heertje het boekwerkje „Het kantoor van de toekomst - De toekomst van het kantoor" uitgebracht, waarin de betekenis van de kleine computer in de samenleving uitvoerig en toch helder wordt belicht.

GRONDSTOF

Informatieverwerkende systemen, tekstverwerkende computers, elektronische postfaciliteiten, data-basesystemen, micro-elektronica. Waar gaat het nu eigenlijk om?

De tegenwoordige kantoren en bedrijven gebruiken informatie als „grondstof", noodzakelijk om na te gaan of en hoe diensten en produkten op de markt (naar de consument) kunnen worden gebracht. Het baanbrekende in „het kantoor van de toekomst", zit nu in het samengaan van telecommunicatie en de nieuwe, kleinere computers, de chips. Telefoon, telex, potlood, schrijfmachine, dicteer- en kopieerapparaat worden in feite samengebracht in één hulpmiddel, verbonden met en voorzien van elektronische opslagmedia. Die werkstations of terminals zijn via het lokale netwerk van het bedrijf met elkaar verbonden.

Zo ontstaat er een informatie- en communicatiesysteem waarmee het steeds grotere aantal gegevens erg snel, overzichtelijk en makkelijk kan worden bewerkt, opjgeslagen, verplaatst en opgeroepen - op elk gewenst moment door zeer veel mensen. Om wat voorbeelden te noemen: archiefwerk vervalt, het typen van standaardbrieven wordt geautomatiseerd, met behulp van tekstverwerkende apparatuiu- wordt bespaard op de correctie van manuscripten. Een dergelijke rationalisatie van de produktielijn, zoals dat heet, drukt de onkosten bij het produceren van goederen en het verlenen van diensten. Met andere woorden, de bedrijven maken meer winst.

Micro-elektronica beperkt zich niet tot het kantoor. In het straatbeeld zullen geldautomaten verschijnen, die na het invoeren van een speciaal pasje en het intoetsen van een geheim nummer, bankbiljetten afscheidt. De computer boekt de uitbetaling rechtstreeks af van de rekening van de cliënt. Leesmachines kunnen straks in de supermarkt de prijscodes op de artikelen registreren, zodat de caissière alleen de kassabon hoeft te controleren. De regionale brandweerkorpsen krijgen computers die razendsnel gegevens spuien over de kortste route naar de brand en welke brandweerauto's en hoeveel brandweerlieden voor de gemelde brand noodzakelijk zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.