+ Meer informatie

Bisschop Tutu in hongerstaking

1 minuut leestijd

JOHANNESBURG — De Zuidafrikaanse bisschop Desmond Tutu is dinsdag in hongerstaking gegaan. Hij wil namelijk dat de Zuidafrikaanse autoriteiten het hem in april jl. afgenomen paspoort teruggeven zodat hij naar Griekenland kan reizen om daar een prijs in ontvangst te nemen.

Volgens een kerkelijke woordvoerder wil Tutu zijn actie tot vrijdag volhouden, de dag waarop hij in Athene moet zijn om de prijs te ontvangen.

De regering in Johannesburg nam in april het paspoort van Tutu, secretaris-generaal van de Zuid-afrikaanse raad van kerken, af na een reis van Tutu door Europa en de Verenigde Staten waar hij zich sterk maakte voor ecomische druk op Zuid-Afrika en voor beëindiging van het apartheidsbewind.

De Alexander Onassisstichting in Athene heeft Tutu de prijs verbonden aan een geldsom van 100.000 dollar toegekend voor „zijn vooraanstaande rol in de internationale strijd tegen rassendiscriminatie en in het bijzonder voor zijn uitzonderlijke moed in zijn eis voor gelijkwaardigheid voor zwart en blank in Zuid-Afrika". Dit liet het Griekse persbureau ANA dinsdag weten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.