+ Meer informatie

Hotel wordt Dienstwdgcraar Vlij

1 minuut leestijd

ENSCHEDE — Een zekere erkenning Van politieke bezwaren; tegen de dienstplicht, zo noemde Laurens Klappe (25) uit Deventer vrijdagavond op een 1 mei-bijeenkomst van de PSP in Enschede de toestemming, die hij als totaaldienstweigeraar kreeg om zijn gevangenisstraf een dag te onderbreken voor het bijwonen van die samenkomst in Enschede.

Klappe, die onlangs door de krijgsraad in Arnhem is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf,' toonde zich zeer verrast door de inwilliging van zijn verzoek om in Enschede te spreken. „Mede door de verzoeken van de PSP was ik blijkbaar belangrijk geworden, want er verschenen hoge militairen om te zeggen dat ik een dag vrijaf kreeg", aldus Klappe.

Keurig

Nadrukkelijk liet hij op een vraag vanuit de zaal weten dat hij zith zaterdag keurig ging melden bij het huis van bewaring in Arnhem om de rest van zijn straf uit te zitten, „de gevangenisstraf op zich schrikt mij echt niet af, verandert mijn opvatting over de dienstplicht en het leger niet. Als men vindt dat ik voor mijn opstelling zo'n straf verdien, dan onderga ik die", aldus Klappe, die wel tegen de uitspraak van de krijgsraad inmiddels beroep heeft aangetekend bij het militair gerechtshof.

Klappe onderstreepte in zijn spreekbeurt de noodzaak van buitenparlementaire acties om veranderingen in de samenleving te bereiken.

Lambert Meesters, landelijk voorzitter van de PSP, legde er de nadruk op dat acties best hard mogen zijn, maar niet met geweld gepaard mogen gaan, het gooien van stenen naar politieagenten bijvoorbeeld, past naar zijn mening niet bij het actievoeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.