+ Meer informatie

Twaalf jaar cel geëist voor Leidse moord

Dader was onder invloed van drank en drugs

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) — „Zijn zieke, gedrogeerde geest heeft hem gemaakt tot een meedogenloze killer". Zo typeerde officier van Justitie mr. F. Slits de 24-jarige M. Y. uit Utrecht gisteren bij de rechtbank in Den Haag. Y. wordt ervan verdacht op 28 april dit jaar op de Beestenmarkt in Leiden Peter de Klein na een ruzie om een parkeerplaats opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven te hebben beroofd.

Slits eiste een gevangenisstraf van twaalf jaar. Hij acht de moord wettig en overtuigend bewezen op basis van talloze getuigenverklaringen. Daaruit is gebleken dat Y., nadat hij moest wijken voor een rode auto bij het inparkeren op de Beestenmarkt in Leiden, de bestuurder van die auto heeft gevraagd mee te komen. Y. droeg daarbij een geladen pistool en was onder invloed van drank en cocaïne.

Zonder dat er handtastelijkheden aan vooraf gingen, heeft hij volgens getuigen vanaf twee meter afstand op De Klein geschoten. Eerst enkele malen op de grond, maar de zesde keer gericht op de borststreek, waar de kogel longen, hart en lever doorboorde. De Klein is op weg naar het ziekenhuis overleden.

Na het schieten zou Y. volgens verklaringen eerst zijn pistool in de buurt van het station in Leiden hebben verstopt, om daarna naar de plaats van het misdrijf terug te keren. Daar zou hij nog een klap van een politieagent hebben gekregen omdat hij hem hinderde bij het opsporingswerk.

„Bewust gehandeld"

Y. heeft de nacht na het misdrijf bij een vriend in Leiden gelogeerd en waarbij er alleen wagens aangevoerd mochten worden van handelaren die een vergunning hebben. is op 29 april naar Amsterdam gegaan om zich in een shoarmazaak te verschuilen. Daar zou hij zijn snor hebben afgeschoren, zijn kapsel hebben veranderd en zijn vriendin hebben gebeld om hem schone kleren te sturen. Ook zou hij tegen bezoekers van de shoarmazaak hebben verklaard „de Leidenaar een lesje te hebben geleerd".

Volgens Slits blijkt uit alle verklaringen dat er geen sprake is geweest van een opwelling van Y., maar van een bewust handelen omdat hij voor het oog van iedereen was afgetroefd bij het indraaien op een parkeerplaats. De officier van Justitie stelde met deze eis een voorbeeld te willen stellen ten aanzien van vergelding en geweld. „Uit welke cultuur iemand ook komt, hij heeft zich te richten naar de normen en waarden die in Nederland gelden", aldus Slits.

De verdachte zelf heeft altijd ontkend te hebben geschoten. Hij heeft wel toegegeven ruzie te hebben gehad om de parkeerplaats. Uitspraak op 20 augustus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.