+ Meer informatie

Natuur en Milieu bezorgd over recreatie te water

2 minuten leestijd

'S-GRAVELAND — De stichting Natuur en Milieu maakt zich zorgen over de onbeperkte verkoop van pleziervaartuigen, met name motorjachten en speedboten. Deze verkoop, aldus de stichting vrijdagavond in een communiqué, krijgt in deze dagen weer veel nadruk. ss4al"i:

Reeds nu zijn tal van meren zodanig belast met gemotoriseerde pleziervaartuigen, dat ernstig afbreuk wordt gedaan aan het milieu waarin deze vorm van recreatie zich afspeelt. Als de dfuk nog groter wordt, zal de recreatie te water haar eigen milieu opeten, zo vreest de sticntmg.

In sommige gebieden hebben de waterbeheerders beperkende bepalingen afgekondigd om de schade aan natuur en beschoeiingen te beperken. In de praktijk blijkt volgens Natuur en Milieu, echter dat die bepalingen in veel gevallen niet worden nagestreefd en dat controle erop uiterst moeilijk is. Totale afsluiting van gebieden is in de meeste gevallen wettelijk en praktisch niet mogelijk. Bovendien zou daardoor ook de rustige en stille recreatie met zeil- en roeiboten worden gedupeerd.

In Overijssel begint dit voorjaar een proef met „milieuvriendelijk en streekeigen varen" door middel van punters. De organisatoren hopen dat dit de toenemende belangstelling voor het varen in onschadelijke banen zal leiden, maar dit milieuvriendelijk alternatief wordt, naar de mening van de stichting pas echt aantrekkelijk als het gemotoriseerde recreatieverkeer geen spelbreker is.

De stichting zet niet alleen een vraagteken bij de onbeperkte verkoop van motorboten, maar ook bij de aanleg en uitbreiding van jachthavens. In de meeste watersportgebieden is de capaciteit nu al groter dan ecologisch verantwoord is en er zijn nog maar enkele gebieden waar uitbreidingen kunnen plaatsvinden, meent de stichting.

Natuur en Milieu vindt het een vreemde zaak, dat er in Nederland nog altijd geen registratie bestaat van pleziervaartuigen. Het is meer dan tijd dót het „vaartuigenpark" in kaart wordt gebracht, zqdat de verdere ontwikkeling in de hand kan worden gehouden, aldus de stichting. Het maken van"reclame voor Nederlandse watersportmogelijkheden in het buitenland noemt men „niet langer verantwoord".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.