+ Meer informatie

Visserij-overleg loopt bijna vast

Russen willen buiten EEG omgaan

1 minuut leestijd

BRUSSEL — Het gesprek over een kaderovereenkomst inzake de visserij, tussen de Europese gemeenschap en de Sovjet-Unie, heeft een duidelijke politieke kleur gekregen. Delegaties van beide partijen, die elkaar in Brussel voor het eerst ontmoetten van 16 tot 18 februari, zijn sinds maandag deze week opnieuw in de Belgische hoofdstad bijeen. Ze bespreken ontwerp-teksten die van twee kanten zijn opgesteld.

Alexander Isskov, de Russische minister voor visserijzaken, die de Sovjetdelegatie leidt, heeft een tekst ingebracht waaruit blijkt dat de Sovjet-Unie visserij-akkoorden wil sluiten met de afzonderlijke lidstaten van de gemeenschap en niet met de EG als zodanig. Het Brusselse optimisme over een ,,erkenning" door de Sovjet-Unie van de EG lijkt dus aan de voorbarige kant te zijn geweest.

Toen de Sovjet-Unie zich in februari schikte naar de Europese wens dat in Brussel met de voorzitter van de Europese ministerraad plus de Europese Commissie (,,dagelijks bestuur" van de EG) diende te worden onderhandeld, meende men in Europese kringen dat dit een de facto erkenning van de EG door de Sovjet-Unie betekende.

Donderdag moesten er in Brussel ook visserij besprekingen beginnen tussen de gemeenschap en Oost-Duitsland. Onderhandelingen met Polen, die al zijn aangevat, moeten volgende week voortgezet worden. Men kan zich afvragen wat de gevolgen voor deze besprekingen zullen zijn van het standpunt dat nu door de Russen wordt ingenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.