+ Meer informatie

Recordverlies Pirelli van ƒ 0,5 miljard

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP/RTR) Het op de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde Pirelli Tyre Holding (PTH), de bandendivisie van het Italiaanse Pirelli SpA, heeft vorig jaar een verlies geleden van ƒ511 miljoen tegenover een licht negatief resultaat van ƒ 9 miljoen in 1990.

Per aandeel bedroeg het verlies ƒ 10,98 (1990: ƒ0,20 negatief). Het omvangrijke verlies wordt grotendeels veroorzaakt door de tegenvallende gang van zaken in de bandenindustrie en de hevige concurrentie, die een drastische reorganisatie noodzakelijk maakten. In totaal trof PTH ten laste van het resultaat over 1991 een voorziening van ƒ 250 miljoen voor reorganisatiekosten. December vorig jaar rekende de directie nog op een voorziening voor 1991 van ƒ120 miljoen.

De herstructurering gaat gepaard met een fors verlies aan arbeidsplaatsen. In de periode halverwege 1990 tot begin dit jaar vermindert het aantal werknemers met 5000 tot ongeveer 28.000 eind 1992, waarvan de helft gedwongen ontslagen. De Europese activiteiten worden het zwaarst getroffen.

Afgezien van reorganisatiekosten liep het bedrijfsresultaat ƒ215 miljoen terug tot ƒ 6 miljoen negatief. Verder stegen de financiële lasten tot ƒ 228 miljoen tegen ƒ 187 miljoen het jaar ervoor. In dit getal is een bedrag van ƒ41 miljoen begrepen voor de afwaardering van het 5 procentsbelang" in Continental AG. Nadat hardnekkige pogingen van Pirelli de Duitse concurrent in te lijven eind vorig jaar schipbreuk leden, beschouwt de Italiaanse bandenfabrikant deze deelneming niet langer als strategisch belang.

Redelijk

Geografische gezien deed de onderneming het in Europa redelijk met een positief bedrijfsresultaat van ruim ƒ 95 miljoen. Margeverkrapping als gevolg van verscherpte concurrentie zorgde in Noord-Amerika voor een negatief resultaat van ruim ƒ 80 miljoen. Zuid-Amerika en de rest van de wereld leverden eveneens een licht negatieve bijdrage aan het resultaat.

PTH zag zijn omzet vorig jaar 1,5 procent dalen van ƒ 6.202 tot ƒ 6.112 miljoen. De prijzen zaten eind 1991 weer iets in de lift, maar dat was onvoldoende om de omzetdaling in de eerste helft van het jaar te compenseren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.