+ Meer informatie

Cubanen op de fiets om energie te besparen

1 minuut leestijd

HAVANA - Cuba heeft 200.000 fietsen gekocht in het buitenland en onderhandelt over de aankoop van nog een half miljoen rijwielen. De fiets moet andere vervoermiddelen vervangen, zodat Cuba energie kan besparen.

Dat heeft president Fidel Castro verklaard, zo berichtte gisteren het officiƫle dagblad Granma. Granma meldde niet waar de fietsen vandaan komen. Westerse diplomaten verklaarden dat China de leverancier is. Castro zei verder dat de regering de mogelijkheid bestudeert om drie fabrieken te bouwen om zelf fietsen te kunnen maken.

Cuba kampt met een energiecrisis doordat de olieleveringen uit de Sowjet-Unie drastisch zijn afgenomen en doordat de olie op de wereldmarkt veel duurder is geworden als gevolg van de Golfcrisis. De regering overweegt ook de werkweek te verkorten om zo energie te besparen.

Vorige week liet Fidel Castro weten dat Cuba de kritiekste periode doormaakt sinds de revolutie van 1959. Het land is voor een groot deel van zijn invoer en uitvoer afhankelijk van de SowjetUnie, zodat de economische koers die daar wordt gevaren, bepalend is voor de Cubaanse toekomst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.