+ Meer informatie

Koersk

3 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - Noorse duikers zijn gisteren begonnen een opening te maken in de Koersk, ter voorbereiding op de berging van de gezonken Russische onderzeeër. Het gat wordt gemaakt in het vijfde compartiment. De duikers, die opereren vanaf het Noorse schip Mayo, hebben ook plaatsen gemarkeerd waar bevestigingspunten worden gemaakt voor stalen kabels. De kabels worden vastgemaakt aan 26 hydraulische liften die zijn bevestigd aan een groot ponton. Het ponton zou in september naar Moermansk moeten worden gesleept.

Cholera

KABUL (AP) - Een cholera-epidemie in het noorden van Afghanistan heeft de afgelopen week aan 139 mensen het leven gekost. Veel van de slachtoffers waren kinderen. Dat heeft een woordvoerder van de Afghaanse oppositie gisteren gezegd. De epidemie heerst in Agkupruk, een afgelegen district in de provincie Balkh. Vooral kinderen en ouderen worden getroffen door de ziekte, waarvan diarree, braken en koorts de symptomen zijn. Agkupruk, waar zo'n 70.000 mensen wonen, ligt niet ver van de frontlijn, waar oppositie- en Taliban-troepen vechten om Balkh.

Nepal

KATHMANDU (AP) - De regerende partij van Nepal heeft gisteren Sher Bahadur Deuba tot premier gekozen. De vorige premier, Girija Prasad Koirala, trad donderdag af. Deuba was al eens eerder premier. In 1997 moest hij na achttien maanden opstappen nadat het parlement een motie van wantrouwen tegen zijn regering had aangenomen. De oppositie had al sinds begin dit jaar aangedrongen op het vertrek van Koirala in verband met een omkoopschandaal.

ETA

BILBAO (DPA/ANP) - De Baskische afscheidingsbeweging ETA zet haar terreurcampagne voort. Op een geheime vergadering in België heeft de top van de organisatie daartoe besloten, zo onthulde minister Balza van Binnenlandse Zaken van de autonome Baskische regering gisteren. De bijeenkomst zou hebben plaatsgevonden na de parlementsverkiezingen in Baskenland op 13 mei. Daarbij verloor de politieke tak van de ETA, Euskal Herritarok, bijna de helft van haar zetels. "Zo reageert de ETA altijd", zei de minister in de krant Deia.

Wereldkaart

FRANKFURT (DPA) - De bibliotheek van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging heeft de eerste wereldkaart gekocht waarop het woord Amerika staat vermeld. De kaart dateert uit 1507 en was in bezit van de Duitser Johannes zu Waldburg-Wolfegg. De Duitser heeft tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung de verkoop bevestigd. Hij zou 10 miljoen dollar (25 miljoen gulden) tegemoet kunnen zien. De Duitse regering heeft ingestemd met de verhuizing.

Ongeregeldheden

LONDEN (ANP/AFP) - Een protestmars in de Londense wijk Brixton is vrijdagavond uitgelopen op ongeregeldheden. Drie agenten raakten gewond, aldus de BBC. De politie heeft 27 mensen aangehouden. Demonstranten plunderden winkels en vernielden auto's. Agenten werden bekogeld met flessen en andere voorwerpen. Volgens de politie is een kleine groep jongeren verantwoordelijk voor de rellen. De demonstratie was georganiseerd naar aanleiding van een dodelijke schietpartij op 16 juli.

Joegoslavië-tribunaal

SARAJEVO (AP) - De president van de Republika Srpska, het Servische deel van Bosnië, heeft volgens de Bosnische staatsradio gezegd dat zijn republiek bereid is verdachten van oorlogsmisdaden te arresteren, "wie dat ook zijn mogen." Premier Mladen Ivanic kondigde aan dat hij zal aftreden als het parlement deze week niet akkoord gaat met een wet om verdachten uit te leveren aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Vluchttunnels

SAO PAULO (AP) - De Braziliaanse autoriteiten hebben opnieuw een vluchttunnel ontdekt bij de Carandiru-strafgevangenis in Sa~o Paulo. In één maand tijd zijn nu al 29 van dergelijke ondergrondse vluchtroutes ontdekt. In de media is de Carandiru al afgeschilderd als een gevangenis die een treffende gelijkenis vertoont met een Zwitserse gatenkaas.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.