+ Meer informatie

„Christelijk-Sociaal Congres mist verzet"

Stekeienburg boos over tegenhouden FNV

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - FNVvoorzitter Stekelenburg mist de lijn van verzet in het werkboek voor het Christelijk-Sociaal Congres volgende maand. Wel onderschrijft hij de nadruk op grotere persoonlijke verantwoordelijkheid, maar „dit moet geen strafexpeditie worden".

Stekelenburg zei dit vandaag in Amsterdam op een voorbereidingsbijeenkomst van de FNV voor het Congres, dat van 11 tot 16 november in Doorn wordt gehouden. Hij keert zich verder tegen de opmerking dat „maatschappelijke organisaties te veel vanuit groepsbelangen reageren". Met een soort morele herbewapening of ethisch reveil, zonder oog voor de noodzaak van een georganiseerde beïnvloeding van machtsverhoudingen, kan de vakbeweging niet uit de voeten.

„Hooggestemde idealen, zo leert de geschiedenis, zijn en worden maar al te vaak gebruikt om mensen klein te houden". De bezinning in het kader van het Christelijk-Sociaal Congres mag volgens Stekelenburg niet tot de voorstelling leiden dat armoede, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid voornamelijk de schuld van de betrokkenen zelf zijn.

Stekelenburg verweet de organiserende Stichting 1991 dat zij consequent een directe betrokkenheid van de FNV bij het congres heeft tegengehouden. Concessies waren alleen mogelijk na druk van de vakbeweging. De FNV is niet vertegenwoordigd in het bestuur, de voorbereidingscommissie en het congrespresidium. Als klap op de vuurpijl heeft de Stichting het verzoek 'van de FNVvoorzitter afgewezen om op de slotmanifestatie een korte reactie op de resultaten van het congres te geven.

Voorgangers

In het presidium zitten achttien prominente personen uit CDA, CNV, VU, Verbond van Katholieke Maatschappelijke Organisaties en de KRO. Allemaal respectabele personen, aldus Stekelenburg, maar geen van hen heeft enige affiniteit met de FNV of een van haar voorgangers, de katholieke arbeiders- en vakbeweging.

De FNV heeft er lang over gedacht een alternatief congres te organiseren. De historische en actuele redenen om bij dit evenement betrokken te blijven, hebben uiteindelijk zwaarder gewogen dan onze frustraties over de „aanmatigende en soms grievende opstelling" van de Stichting 1991, zo zei Stekelenburg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.