+ Meer informatie

Walvisbaai: twistpunt met Ver. Naties

1 minuut leestijd

NEW YORK - De Raad van de Verenigde naties voor Namibië heeft woensdag de Veiligheidsraad gevraagd bijeen te komen om de stiuatie te bekijken die is ontstaan nadat Zuid-Afrika heeft verklaard dat de Walvisbaai toebehoort aan ZuidAfrika.

De raad voor Namibië beschuldigde Zuid-Afrika van het najagen van een „roekeloos beleid van nucleair avonturisme met onvoorzienbare gevolgen" voor de internationale vrede en veiligheid.

De raad omschreef de Zuidafrikaanse beslissing over Walvisbaai als „een onwettige racistische en koloniale uitbreiding" en verklaarde dat de onafhankelijkheid van Namibië (Zuidwest-Afrika) niet volledig kan zijn zonder dat Walvisbaai uit Zuidafiikaanse handen wordt genomen.

Vorige week kondigide de Zuida&ikaanse regering aan de Walvisbaai, de enige diepwater-haven aan de Namibische kust, niet langer onder het administratieve bestuur zou komen te staan van Zuid-West Afrika en zou komen te vallen onder het bestuur van de Kaap-Provincie, die een kleine 600 kilometer van de bewuste haven vandaan ligt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.