+ Meer informatie

Opnieuw acties in Rotterdamse haven

Overleg springt af op eis van FNV

3 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - In de Rotterdamse haven zijn vanmorgen opnieuw stakingen uitgebroken. Dit nadat gisteravond en vannacht het overleg tussen de Vervoersbonden van FNV en CNV en de havenwerkgevers over nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten is gesprongen op de eis van de FNV gezamenlijk te overleggen over één alomvattende cao voor de gehele stukgoed- en containersector.

De Vervoersbond FNV is in verband met het mislukken van het overleg vanmorgen vroeg begonnen aan een lange reeks ledenraadplegingen bij de verschillende bedrijven. De eerste uren resulteerden veel van die raadplegingen in spontane stakingsacties. Bij de stukgoedbedrijven Hanno, Fruitpier/Seaport, Multi Terminals en het Nederlands Transport Bedrijf (NTB) legden de ochtendploegen het werk neer.

Afzijdig

Bij elkaar ging het om enkele honderden stakers. Het personeel van de Haven Participatie Maatschappij (RHPM) voerde actie door een kantinebijeenkomst. Volgens FNV-bestuurder C. van Nimwegen breidden de acties zich vlot verder uit over de verschillende bedrijven. Rond het middaguur zou 's werelds grootste containeroverslagbedrijf ECT aan de beurt zijn voor een ledenraadpleging.

Het CNV houdt zich afzijdig van de acties. Dat was ook bij de eerdere acties in de afgelopen weken het geval. Na afloop van het overleg vannacht verklaarde CNV-onderhandelaar C. van der Knaap, gelet op de opstelling van de werkgevers, ook nu nog geen reden te zien aan stakingen mee te doen.

De partijen in het conflict, de Vervoersbond FNV en de havenwerkgeversvereniging SVZ, kwamen na uren onderhandelen tot de conclusie „dat er geen enkele ruimte voor verder overleg is", zo verklaarde werkgeversonderhandelaar P. van der Sluis meteen na afloop.

De FNV-delegatie had tijdens het overleg een ultimatum gesteld aan de werkgevers. Die moesten duidelijk ja of nee zeggen op het eerder op de avond op tafel gelegde voorstel van de bond. Dit FNV-voorstel hield een gedetailleerd plan in om binnen drie jaar tot een alomvattende cao voor de gehele non-bulksector te komen.

De non-bulksector omvat het traditionele stukgoed en de containeroverslag. De bond ijvert al geruime tijd voor gelijktrekking van de arbeidsvoorwaarden in de gehele sector.

Tegenvoorstel

De werkgevers reageerden op het ultimatum met een tegenvoorstel. Proberen in vijf jaar tot een nonbulk-cao te komen, maar op dit moment niet gezamenlijk onderhandelen, zo luidde de strekking van dat voorstel. De Vervoersbond FNV verwierp dit voorstel. „Allemaal schone schijn", reageerde eerste onderhandelaar J. Heilig. Hij had de werkgevers kort daarvoor gewaarschuwd voor de explosieve sfeer onder de havenarbeiders. „Die staan op het punt de stenen uit de straat te halen".

Van een gezamenlijk optrekken met de Vervoersbond CNV is geen sprake. Eerste onderhandelaar Van der Knaap meent dat de werkgevers een stap in de goede richting hebben gezet, onder meer met de toezegging van de containerbedrijven gezamenlijk over een cao te willen overleggen. Van der Knaap verwijt zijn FNV-collega's met hun optreden geen enkele ruimte voor onderhandelingen te hebben opgelaten. Hij waagt het te betwijfelen of zijn leden de staking zullen volgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.