+ Meer informatie

PoKtie brengt slag toe aan Turkse drugsmafia

Speciaal team rolt ben(ie van 95 man op

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) — Een speciaal politieteam denkt met het aanhouden van 95 man een forse slag te hebben toegebracht aan de werkzaamheden van de Turkse drugsmafia. Op een persconferentie gisteren vertelde een woordvoerder van de Arnhemse politie dat tevens 300 kilo heroïne in beslag is genomen en dat er voor 5 miljoen gulden aan geld en goederen is teruggevonden.

Volgens de woordvoerder zijn er bij de handel meer dan 800 mensen betrokken. Enkele al eerder gearresteerde verdachten zijn inmiddels door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van meer dan tien jaar.

Het team, bestaande uit agenten uit Gelderland en Overijssel en van de Koninklijke Marechausse, is in september 1990 begonnen met de opsporing en aanhouding van de 95 hoofdverdachten in deze zaak. Naar verwachting zal de zaak begin 1992 administratief afgerond kunnen worden.

Vuurwapens

Behalve de drugs en het geld en de goederen nam de politie ook tien vuurwapens in beslag.

Het politieteam opereerde onder de naam "Zozan-team". Zozan betekent in het Koerdisch „bergdorp". Het bleek namelijk dat veel van de verdachten afkomstig waren uit Koerdische bergdorpen.

Van het begin af aan werd geprobeerd de grote bazen in de drugsmafia in plaats van de koeriers op te sporen. Daarom werd contact gelegd met Interpol, zowel in Den Haag als in Ankara. Snel bleek dat de drugshandel op professionele manier vanuit Turkije werd geleid. Nederland was 'transito-land' en Arnhem 'overslaghaven'. De heroïne werd in Nederland verspreid en ook gedistribueerd naar Duitsland, Spanje, België, Frankrijk en Engeland.

De grondstoffen voor de drugs kwamen uit Iran en Irak. In Turkije werd de heroïne geproduceerd. Onder meer in vrachtwagens werden de spullen vervolgens naar West-Europa gesmokkeld. De Turken kochten in Nederland, naast restaurants en koffiehuizen, im- en exportbedrijven, zodat zij de vrachtwagens onverdacht konden laten rijden. Jaarlijks zijn volgens een woordvoerder honderden kilo's heroïne gesmokkeld. Daarbij werden vele miljoenen verdiend.

De organisatie kende zeven a acht niveaus. Door sterke familiebanden en een streng sanctiesysteem, waarbij vermoedelijk ook liquidaties niet uit de weg werden gegaan, bleef de organisatie in stand. Als de zaken in Nederland mis dreigden te lopen, kwamen zogenaamde „controllers" uit Turkije de orde herstellen. Illegalen

De politie verdenkt deze mensen er ook van valse identiteitspapieren te hebben geregeld voor illegaal in Nederland verblijvende Koerden en Turken. Ook regelden zij schijnhuwelijken, waarbij Nederlandse vrouwen geld kregen voor het aangaan van zo'n huwelijk.

Het onderzoek is in 1989 begonnen, omdat bij de regionale Criminele Inlichtingendienst (CRI) informatie binnenkwam over grootscheepse handel in drugs. Omdat vermoed werd dat verdachten zowel in Gelderland als in Overijssel woonden, werd besloten een gecombineerd team samen te stellen. De verkregen informatie werd geanalyseerd door misdaadspecialisten, die daarvoor gebruik maakten van het misdaadanalyse-systeem Netmap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.