+ Meer informatie

België stuurt brede missie naar Bagdad

Kamerleden en senatoren laten zich niet in met politiek IRAK EN DE GEGIJZELDEN

2 minuten leestijd

BRUSSEL - Het Belgische parlement gaat een afvaardiging naar Iralc sturen die moet trachten de in dat land gegijzelde Belgen vrij te krijgen. Het wordt een politiek „brede" missie, met kamerleden en senatoren van alle belangrijke politieke partijen. Dat is gisteravond besloten door de voorzitter van de kamer, in samenspraak met een aantal vroegere voorzitters en de fractievoorzitters.

De afvaardiging wordt bemand met christen-democraten, socialisten, liberalen en met een senator van de Vlaamse Volksunie. Dat is de oud-diplomaat Hans de Belder. Hij verklaarde gisteravond dat het gaat „om een louter humanitaire missie, die zoveel mogelijk Belgen uit Irak moet zien weg te krijgen en die zich niet zal inlaten met politieke exposé".

Wanneer de Belgische parlementaire delegatie naar Bagdad vertrekt, is nog niet bekend. Ze wil voordat ze vertrekt contact hebben met een delegatie van het Belgische Rode Kruis die zich nu in Irak bevindt, zo verluidde in Brussel. Wanneer dat team terugkomt is nog onbekend.

Geen discussies
In Irak bevinden zich op dit moELATEN: Nederland Groot-Brittannië Duitsland Italië Frankrijk 11 42 132 40 267 Spanje Griekenland Ierland België Denemarken 15 11 NOG GEGIJZELD ZIJN*: Nederland Groot-Brittannië Duitsland Italië Frankrijk 156 1400 260 300 50 Griekenland Ierland België Denemarken Noorwegen 220 37 60 14 ment nog 32 Belgen, aldus cijfers die het ministerie van buitenlandse zaken gisteren verstrekt heeft. Behalve die 32 gegijzelden bevinden zich nog vijf Belgische diplomaten in Bagdad. Onder hen zijn de Belgische ambassaNoorwegen Finland Zweden Portugal Oostenrijk Brazilië 25 80 256 Bulgarije Polen Japan 700 260 77 V.S. 24 Nieuw-Zeeland 17 Sowjet-unie >1000 Ean aantal gijztiaart (aantal en natlonalltsit onbekend) is overgebracht naar militaire doelen om ais tchiki te dienen bij een eventuele aanval. Finland Zweden Portugal Polen Japan 14 80 10 500 270 VS. 700 Nieuw Zeeland ty Sowjet-unie onbekend ' schattingen deur in Koeweit en twee van diens medewerkers. Vier Belgen bevinden zich in Koeweit. Maar in dat geval zou het gaan om een gezin dat niet uit dat door Irak bezette land wil vertrekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.