+ Meer informatie

Uribe ondanks alles populair

3 minuten leestijd

BOGOTA - De Colombiaanse president Alvaro Uribe is er in de eerste honderd dagen van zijn bewind in geslaagd het vertrouwen van de bevolking te winnen. Hoe hij de economische crisis en de sociale ongelijkheid wil aanpakken, blijft echter onduidelijk.

De populariteit van de president steeg van 69 procent bij zijn aantreden op 7 augustus tot 74 procent honderd dagen later. Uribe dankt de positieve waardering aan zijn soberheidsbeleid, het hoge werkritme dat hij zijn kabinetsploeg oplegt en de veiligheidsmaatregelen waarmee hij zijn verkiezingsbelofte wil waarmaken om het geweld van linkse en rechtse gewapende milities in te dammen.

Volgens een peiling van Gallup waarderen de Colombianen dat Uribe videoconferenties heeft ingevoerd als alternatief voor dure vergaderingen en dat hij het aantal ministeries en ambassades heeft verminderd. Ook het rechtstreekse overleg tussen de regering en de gemeenteraden wordt positief geëvalueerd.

De president lijkt erin te slagen het geweld te bedwingen. Na de golf van geweld in de eerste helft van dit jaar houden de linkse FARC-rebellen zich nu opvallend rustig. Het aantal ontvoeringen is in vijf jaar nog nooit zo laag geweest. Afgelopen maandag werd de rust wel verstoord toen Jorge Jiménez, de voorzitter van de Latijns-Amerikaanse bisschoppelijke raad en aartsbisschop van Zipaquirá, werd gekidnapt. De geestelijke werd gisteren door het regeringsleger bevrijd. De rebellen houden echter nog altijd 900 mensen gevangen.

Om de Colombiaanse economie gezond te maken, wil Uribe de werkloosheid terugdringen en het vertrouwen van buitenlandse investeerders herwinnen door het begrotingstekort te verminderen. Investeringsbanken als JP Morgan en Crédit Suisse First Boston raden de president aan gebruik te maken van zijn populariteit om de nodige hervormingen door te voeren. De verlenging van het handelsakkoord met de Verenigde Staten, in ruil voor samenwerking in de strijd tegen drugs, betekent dat de tariefvrije uitvoer naar de VS ook in de volgende vier jaar mogelijk blijft.

Voor 2002 wordt voor Colombia een begrotingstekort van 4,1 procent, een groei van 1,6 procent en een inflatie van 6 procent verwacht. In de bouwsector worden de eerste tekenen van heropleving gesignaleerd. Het aantal bouwvergunningen steeg met 58,6 procent.

"De eerste honderd dagen van de president hebben een stijlbreuk laten zien en stralen optimisme en vertrouwen in de toekomst uit", zegt Eduardo Jamarillo van de Colombiaanse Bouwfederatie. Vooral de subsidies om de sociale woningbouw te stimuleren zijn voor Jamarillo een goede zaak.

Het veiligheidsgevoel dat de nieuwe regering heeft kunnen genereren, kan op middellange termijn weer omslaan in een crisis wanneer er niets wordt ondernomen aan de structurele ongelijkheid tussen arm en rijk, zo waarschuwt Luis Valencia, docente politieke wetenschappen aan de Universidad Nacional. "De sociale afbraak manifesteert zich in armoede, hoge sterftecijfers, werkloosheid en mensen die door de burgeroorlog ontheemd raken", aldus Valencia. De kloof tussen arm en rijk is de laatste tien jaar nog groter geworden. In 1990 verdienden de 10 procent rijkste Colombianen veertig keer meer dan hun armste landgenoten, in 2000 zestig keer meer.

De burgeroorlog trekt een zware wissel op de productiviteit van Colombia en slokt heel wat geld op dat beter voor sociale doeleinden kan worden gebruikt. Volgens Valencia concentreert Uribe zijn sociaal beleid op huisvesting en onderwijs omdat daar snel aantoonbare resultaten te boeken zijn. Zonder macro-economische maatregelen en nieuwe inkomsten is een nieuwe crisis echter niet te vermijden. Om het huidige defensiebudget van 3,3 miljard euro zoals beloofd met nog eens een miljard euro te verhogen zal de president opnieuw bij het IMF moeten gaan aankloppen en de belastingen moeten verhogen, aldus Valencia.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.