+ Meer informatie

Noord-Ierland tot kalmte gemaand

"Geen rellen als Sands sterft"

3 minuten leestijd

BELFAST — De moeder van Bobby Sands heeft een beroep gedaan op de bevolking van Noord-Ierland de rust te bewaren wanneer haar zoon overlijdt tengevolge van zijn hongerstaking.

Bobby Sands is zondag, op de 64ste dag van zijn hongerstaking in coma geraakt en zijn moeder is nu voortdurend aan zijn ziekbed in de Maze-gevangenis in Belfast.

„Mijn zoon is stervende", zo zei mevrouw Sands zondagavond. „En ik zou de mensen willen vragen kalm te blijven en niet te gaan vechten en dood en verderf te zaaien." „Mijn zoon geeft zijn leven en niet om meer doden te veroorzaken."

Gevreesd wordt dat de dood van Sands, die tijdens zijn hongerstaking in een tussentijdse verkiezing tot parlementslid is gekozen, tot een golf van geweld zal leiden. De Engelse minister voor Noordierse zaken, Humphrey Atkins voert dagelijks overleg met het hoofd van Noordierse politie en de bevelhebber van de in Noord-Ierland gelegerde Engelse militairen.

Voorbereidingen
Er zijn aanwijzingen dat zowel katholieke als protestantse leiders proberen een uitbarsting te voorkomen. De katholieke activiste Bernadette Devlin deed zondag tijdens een protestbijeenkomst in Toomebridge, ongeveer 50 kilomter van Belfast, een beroep op haar geloofsgenoten hun protesten een vreedzaam verloop te laten hebben. ,,We willen geen enkele rel, geen enkele steen en geen enkele brandbom zien", aldus Bernadette Devlin. „We zullen Engeland door eenheid en waardigheid isoleren."

De leider van de protestantse UDA (Ulster Defense Association), Andy Tyrie verklaarde dat zijn organisatie niet uit is op strijd. „We beseffen dat een totale oorlog nu de ondergang van NoordIerland zou betekenen en we zullen maatregelen nemen om er voor te zorgen dat als het (vechten) begint, het niet door ons zal zijn." De UDA liet weten dat de voorbereidingen die zij treft voor de dood van Sands, alleen bedoeld zijn om de protestantse gebieden te beschermen en dat zij niet van plan is katholieke gebieden aan te vallen.

Duizenden Ierse nationalisten zijn zondagmiddag in het Noordierse dorp Toome bijeengekomen om uiting te geven aan hun medeleven met Bobby Sands en drie andere hongerstakers in de Maze gevangenis van Belfast. De menigte werd toegesproken door onder anderen Bernadette Devlin McAliskey, die de katholieke bevolking van Noord-Ierland opriep haar kalmte te bewaren ingeval Sands komt te overlijden.

Geen stenen en bommen
„Als Bobby Sands sterft, willen wij geen enkele rel, willen wij dat geen enkele steen of brandbom wordt gegooid", zei zij. „Wij kunnen ons beheersen en op gedisciplineerde en georganiseerde wijze optreden. Maar," zo waarschuwde zij, „Als Bobby voor zijn eisen met zijn leven heeft betaald, kunnen wij niet dulden dat ze niet worden ingewilligd".

Volgens de organisatoren waren voor de betoging naar schatting 15.000 personen uit Belfast, Londonderry en andere delen van de provincie naar Toome gereisd.

Pers gehekeld
Bernadette Devlin hekelde de internationale pers, die in groten getale in Belfast neerstreek, vooruitlopend op de verwachte gewelddadigheden tussen protestanten en katholieken zodra Sands overlijdt. „Er zullen vreselijk veel teleurgestelde journalisten zijn", verklaarde zij. Tevens haalde zij uit naar de regering van de Britse premier Margaret Thatcher, die zij „een van de onredelijksten in de beschaafde wereld" noemde. Zij verweet de conservatieve regering, „studipideit, onkunde, voordeel en racisme".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.