+ Meer informatie

Amfibieën en reptielen

2 minuten leestijd

Door A. Schouten van der Velden Er verschijnen regelmatig populaire natuurboeken van algemene strekking, die een groot lezerspubliek vinden. Daarnaast worden er ook meer specialistische uitgegeven, gericht op mensen die in een bepaald onderdeel van flora of fauna bijzonder zijn geïnteresseerd.

Zo'n boek is naar mijn mening ook ,,De amfibieën en reptielen van Nederland, België en Luxemburg", waarin over deze dieren uitvoerig wordt geschreven. Voor velen zijn salamanders, hagedissen, slangen en zelfs veel soorten padden en kikkers, geheel of vrijwel onbekend. Men vindt ze ook vaak griezelig en is er bang voor. Er zijn echter ook mensen die in het bestuderen ervan ontspanning vinden. Voor hen vooral is dit boek een gedegen werk, dat ze zeker graag willen bezitten.

Lacune

Het boek beoogt te voorzien in een lacune, die in de Benelux bestond ten aanzien van deze diergroepen. Er is meer interesse gekomen voor de natuur en daarom juist is het goed ook aan deze diersoorten extra aandacht te wijden, want het gaat de amfibieën en reptielen slecht. Hun leefgebieden gaan kwalitatief en kwantitatief snel achteruit. Daarom willen de schrijvers en de samensteller van dit boek, voor een breder publiek een duidelijk beeld geven van de levenswijze van die voor velen tamelijk onbekende dieren. Het boek is duidelijk en uitvoerig, maar vraagt meer dan oppervlakkige belangstelling.

De laatste jaren is veel veldonderzoek verricht aan deze dieren, maar de kennisoverdracht vindt vrijwel steeds plaats via wetenschappelijke tijdschriften, die slechts voor een beperkte groep geïnteresseerden toegankelijk zijn. Daarmee vergeleken mag dit boek populair worden genoemd.

Indeling

Meer dan de helft omvat de beschrijving van soorten. Daarin vindt men kenmerken en een beschrijving van het verspreidingsgebied, ook waar de dieren buiten de Benelux worden aangetroffen. De biotoop wordt omschreven en vooral de leefwijze wordt uitvoerig toegelicht. In dit deel staan veel fraaie en duidelijke foto's in zwart-wit of in kleut.

Het algemeen gedeelte geeft aan dit boek veel waarde. Daarin leest men over de werkmethode in het veld, hoe men een verspreidingsonderzoek houdt of inventariseert en wat men in de verschillende seizoenen kan waarnemen, een beschrijving van vindplaatsen en nog veel meer boeiende bijzonderheden.

Ten slotte staan er in dit boek determineertabellen en van elke soort een verspreidingskaart, waarop duidelijk is te zien dat Nederland zeker niet het rijkst aan soorten is. Al deze dieren zijn beschermd, wat goed is, maar tegeUjk een bewijs van hun zwakke positie. Voor de liefhebber een goed opgezet en volledig boek, dat veel informatie verschaft."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.