+ Meer informatie

„Ga nog eens in gesprek over verbond”

2 minuten leestijd

EDE. Zou het niet mogelijk zijn om zo veel jaren na de kwestie-Kok nog eens –in een rustige sfeer– met elkaar in gesprek te gaan over themas als verbond en aanbod van genade?

Die vraag werpt ds. P. D. J. Buijs, christelijk gereformeerd predikant te Ede, vandaag op in zijn bespreking van het proefschrift van dr. M. Golverdingen, ”Vernieuwing en verwarring. De Gereformeerde Gemeenten van 1946 tot 1950”, in katern Puntkomma.

„Dr. Golverdingen doet de suggestie dat een benadering zoals ds. I. Kievit die heeft gegeven in zijn boekje over het verbond een begaanbare weg zou kunnen zijn”, schrijft ds. Buijs, preses van de generale synode 2010 van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). „Zou het niet mogelijk zijn om zo veel jaren na dato daarover eens in een rustige sfeer in gesprek te gaan? Of hebben we ons al te zeer ingegraven in de kerkelijke loopgraven? Maar is dat voor de Koning van de kerk te verantwoorden?”

Dr. Golverdingen, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten, promoveerde op 4 maart aan de Theologische Universiteit Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken. In zijn studie analyseert hij onder meer de ontwikkelingen die uiteindelijk leidden tot de schorsing van ds. R. Kok, predikant te Veenendaal, door de generale synode van 1950.

In Puntkomma wordt zijn proefschrift besproken door drie predikanten: ds. C. J. Meeuse (gereformeerde gemeente te Goes), ds. Buijs en ds. J. Roos (gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld).

Zie ook Puntkomma pag. 7-9.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.