+ Meer informatie

Kost een heg u te veel ruimte? Probeer dan een schutting of gaas

4 minuten leestijd

Een heg rond de tuin is de meest voorkomende afscheiding. Toch is een heg niet altijd de beste keuze. De gemiddelde heg is toch zeker 50 cm breed of meer Wanneer u een smalle en/of kleine tuin heeft, kost een haag gewoon veel ruimte. Hagen vragen veel vocht en voedsel. Vooral ligusterhagen zijn wat dat betreft berucht: in de buurt van zo'n heg groeit vrijwel niets. U kunt dit probleem een heel stuk voorkomen door 1 -2 keer per jaar de wortels van de heg af te steken. En, dat mag u zeker niet vergeten: een mooie haag vraagt heel wat onderhoud. Natuurlijk krijgt u er wel wat voor terug: wat levend groen, een stukje privacy, allerlei grotere en kleine dieren die in de heg beschutting zoeken en wie weet, een broedende merel. Een paar suggesties als een heg voor u niet de mooiste oplossing is.

Half -open schutting
Een half-open schutting biedt voldoende privacy, maar geeft niet dat opgesloten gevoel. Op het tekeningetje kunt u zien hoe de schutting eruit zou kunnen zien. De planken zijn verticaal aangebracht. Horizontaal kan natuurlijk ook; alleen is het moeilijk om, bij een langere schutting, de planken in een lijn te krijgen. Daarnaast zal de schutting vaak als klauterwerktuig fungeren. Zulke schuttingen kunt u op allerlei manieren aankleden. Overleg wel met de buren voor u aan de slag gaat.

Geplastificeerd gaas
Een heel fraaie afscheiding kunt u maken met geplastificeerd gaas als basis. Onderlangs het gaas wordt klimop geplant. Voor het planten mengt u wat compost door de grond. Misschien heeft u buren of vrienden aan wie u stekken kunt vragen. U kunt die stekken zonder dat ze wortels hebben, in de grond steken. De meeste zullen aanslaan, mits de grond niet te droog is/wordt. De topjes van de klimop leidt u door de mazen van het gaas heen. Hoe dichter u bij elkaar plant, hoe sneller deze wintergroene, levende schutting volgroeid is. Wanneer de planten de bovenkant bereikt hebben zullen ze vooral in de breedte uitgroeien. Geen probleem: u kunt de takjes gewoon afknippen Alle waar is naar zijn geld en dat geldt ook voor kant-en-klare

vlecht schermen.
Vaak zijn ze gemaakt van tropisch hardhout of geïmpregneerd hout. Zeker de goedkope trekken alle kanten op, hoewel dat voor een deel wel te voorkomen is als u ze bevestigt aan stevige staanders. Naast dit soort schermen van "waaibomenhout" zijn er schitterende schermen te koop: open, half-open en gesloten. Rechthoekig, rond van boven enz. Maar, u betaalt er ook voor!

Gazon
Wanneer u uw bestaande gazon wilt bijwerken, uitbreiden of een nieuw gazon wilt aanleggen, is augustus (en september) een goede maand. U kunt kiezen tussen zaaien en graszoden. Zaaien is goedkoper, maar u heeft dit jaar geen gazon meer. Met zoden is dat wel het geval, zij het dat u er voorzichtig op moet lopen. Het is goed om nu nog wat compost te geven (1-2 l/m^).

Rietmatten
Rietmatten zag je vroeger heel wat meer dan tegenwoordig. Het is een mooi, natuurlijk materiaal, maar de levensduur valt vaak wat tegen. U bevestigt het aan een raamwerk van palen en latten. Om inregenen te voorkomen dekt u de mat aan de bovenkant af met een lat. (De neerslag, die in de holle bovenkanten van de stengels terecht komt, kan rot en stukvriezen ten gevolge hebben. De lat voorkomt dat grotendeels, waardoor de rietmat aanzienlijk langer meegaat). Een rietmat is een gesloten geheel. Zeker op winderige plekken moet u de palen en latten niette dun kiezen. (Palen van 7-8 cm dik, latten: boven, onder en middenin, van 5x2,5 cm, ongeschaafd). Natuurlijk kunt u hout en rietmat verduurzamen. Kies voor de rietmat in ieder geval een transparant verduurzamingsmiddel!

Stekken
Tijdens het tuinieren een paar takjes van de fuchsia of geranium afgestoten? Geen probleem: ze zijn gemakkelijk te stekken, zelfs in een flesje met water!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.