+ Meer informatie

Toerusting nieuwe ouderlingen

3 minuten leestijd

De jaarlijkse ambtsdragers-conferenties in Nijkerk hebben tot doel een bezinning op onderwerpen die voor ambtsdragers van belang zijn. Deze conferenties mogen zich weer in een toenemende belangstelling verheugen. Veel ambtsdragers zien altijd weer terug op een inspirerende conferentie en onderlinge ontmoeting.

Om met name pas benoemde ouderlingen toe te rusten heeft het comité besloten om ook in de regio bijeenkomsten te organiseren. In deze kleinschalige bijeenkomsten is het dan mogelijk om gerichter in te gaan op de vragen die bij de deelnemers leven.

Uitnodigingen

Via het Dienstenbureau zijn de scribae van onze gemeenten verzocht om namen en mailadressen van pas benoemde ouderlingen te verstrekken aan de secretaris van het comité. Hij heeft deze broeders vervolgens per persoonlijk geadresseerde mail uitgenodigd om een van de toerustingsbijeenkomsten te bezoeken.

Bijeenkomsten

De toerustingsbijeenkomsten zijn in 2015 gehouden in Surhuisterveen (27 mei), Nieuw-Vennep (28 mei), Zwijndrecht (11 juni) en Apeldoorn-Oost (17 juni).

Na ontvangst vanaf 19.30 uur werd door een van de comitéleden een inleiding gehouden met een quiz over de kennis van het ouderlingenambt naar aanleiding van de kerkorde. Welke ambten kennen we in de CGK, wanneer ben je geroepen tot het ambt, wat is de taak van een ouderling, wanneer mag je ontheffing vragen? Naar aanleiding van de gegeven antwoorden ontstonden levendige gesprekken, werden ervaringen uitgewisseld en goede adviezen meegedeeld. Verder werd verwezen naar relevante boeken die besproken worden in de rubriek recensies in Ambtelijk Contact. Voor veel nieuwe ouderlingen heeft het echter een meerwaarde als je in persoonlijke ontmoetingen van elkaar kunt leren.

Terugblik

Het comité heeft geconstateerd dat de aanwezigen deze toerustingsavonden als zinvol hebben ervaren. Velen gingen met verdiept inzicht en interessante ideeën betreffende hun ambtelijk werk naar huis. Van de in totaal 130 uitgenodigde personen heeft ongeveer een kwart deze avonden bezocht. We denken dat dit aantal groter kan worden.

Het comité heeft daarom besloten dit experiment gedurende een paar jaar uit te voeren. Een wat lastig punt hierbij is dat de momenten van benoeming van de nieuwe ouderlingen in onze kerken heel verschillend liggen. Velen worden in januari verkozen en benoemd, anderen in juli. Daarom richten we ons op ouderlingen die hoogstens een jaar geleden benoemd zijn.

Toekomst

In mei / juni 2016 zullen opnieuw toerustingsbijeenkomsten worden gehouden maar dan in tien plaatsen verspreid over ons land. De reisafstand hoeft dan niet een belemmering te zijn.

Deze plaatsen zijn: Zierikzee (17 mei), Alphen a/d Rijn (18 mei), Surhuisterveen (18 mei), Veenendaal-Bethel (19 mei), Sliedrecht-Bethel (24 mei), Zwolle (24 mei), Apeldoorn-Oost (25 mei), Broek op Langedijk (26 mei), Huizen (1 juni) en Stadskanaal (1 juni).

De predikanten van onze kerken zullen in februari 2016 gevraagd worden deze toerustingsbijeenkomsten bekend te maken bij de pas benoemde ouderlingen in hun kerkenraad.

Verder zal het comité in samenwerking met het Diaconaal Bureau nagaan of ook nog andere vormen van toerusting mogelijk zijn. Te denken valt aan toerusting van kerkenraden in hun eigen woonplaats en via de website van Ambtelijk Contact.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.