+ Meer informatie

HemofiHepatiënten eisen schadevergoeding

Mensen besmet geraakt met aidsvirus HIV

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - HemofiHepatiënten die door bloedtransfusies besmet zijn geraakt met liet aidsvirus HIV, gaan massaal een schadeclaim indienen bij ziekenhuizen en producenten van bloedprodukten, maar ook bij de rijksoverheid. Vooral die overheid heeft het ernstig af laten weten, vindt de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP). Zeker omdat in andere Europese landen schadevergoeding een normale zaak is.

„In Nederland is niets voor ons gedaan en zoals het er nu uitziet, zal er ook niets gebeuren. Daarom heeft de vereniging haar leden geadviseerd schadeclaims in te dienen. We zien geen andere weg", zei NVHP-voorzitter mr. H. van Dijck gisteren op een bijeenkomst in Amsterdam.

Vanaf 1979 zijn in Nederland 168 van de 1200 hemofiliepatiënten besmet geraakt met HIV. Bij 33 van hen werd aids vastgesteld. Ruim de helft van deze groep is inmiddels overleden.

Hemofilie (vroeger ook wel bloederziekte genoemd) is een erfelijke afwijking in de bloedstolling. Sinds de jaren zestig krijgen de patiënten de ontbrekende stollingseiwitten in een ader toegediend. Bij een ernstige vorm van de ziekte (een kwart van de patiënten) moet dat twee tot drie keer per week gebeuren. De toegediende bloedprodukten zijn samengesteld uit bloed van verscheidene donoren.

Zo'n patiënt komt dus wekelijks in aanraking met bloed van minstens zesduizend donoren. Vooral in het begin van de jaren tachtig is daardoor het aidsvirus overgebracht. Het aantal besmettingen is beperkt gebleven doordat Nederland werkt met onbetaalde donoren en met zo min mogelijk uit Amerika geïmporteerde bloedprodukten.

Ziekenhuis

Deze week al dient het eerste kort geding van een patiënt tegen een ziekenhuis. De vereniging wilde niet zeggen om welk ziekenhuis het gaat. Een kort geding was hier de meest aangewezen weg, gezien de medische toestand van de patiënt, aldus voorzitter Van Dijck.

Hemofilie is een chronische ziekte. Besmetting met aids daarbovenop betekent niet alleen een ernstige emotionele belasting, maar stelt de patiënt ook voor financiële problemen. Bovendien is het moeilijk levens- en risicoverzekeringen af te sluiten. Hoewel de NVHP de noodzaak van schadeloosstelling herhaaldelijk naar voren heeft gebracht, heeft de overheid nog niets van zich laten horen. Op Wereld Aids Dag 1991 (1 december) zegde Tweede-Kamerlid Franssen (VVD) toe het onderwerp met collega's te gaan bespreken. Van Franssen heeft de vereniging tot nu toe niets meer vernomen. Wel zijn er woensdag door de CDA-fractie vragen over gesteld.

Fonds

Op initiatief van de vereniging is een verzekeringsfonds ingesteld. Er zit echter nog geen cent in. De rijksoverheid zou een flink bedrag moeten storten, vindt de vereniging, maar doet dat niet. Producenten van bloedprodukten zijn ook wel bereid geld te geven, maar willen niet de eerste zijn, omdat het dan lijkt alsof ze „schuld bekennen", aldus coördinator C. Smit van de vereniging.

Een van de eerste daden van de Engelse premier Major na zijn aantreden was het regelen van financiële uitkeringen voor met HIV besmette hemofiliepatiënten. Gemiddeld bedrag: 200.000 gulden. In Ierland ligt dat een ton hoger. In Frankrijk wordt gesproken over schadeclaims van zeven ton. En de Scandinavische landen en Zwitserland denken erover hun eerdere uitkeringen ook te verhogen. De vereniging denkt nu aan schadeclaims tussen de nul gulden en zeven ton.

Op de bijeenkomst in Amsterdam noemde prof. dr. E. Briët het „ongehoord" dat de Nederlandse regering zich zo terughoudend opstelt. „Het kan toch niet zo zijn dat je een dodelijke behandeling geeft, daarna zegt „Het spijt me" en overgaat tot de orde van de dag".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.