+ Meer informatie

VS hebben plan voor aanval op Irak

2 minuten leestijd

NEW YORK - Een luchtaanval die korter zal zijn dan tijdens de Golfoorlog, gevolgd door een landoffensief waarbij een leger van 200.000 tot 250.000 man troepen ingezet wordt.

Dat is in het kort het Amerikaanse militaire scenario voor Irak, dat al door president Bush was goedgekeurd voordat de VN-Veiligheidsraad vorige week unaniem een nieuwe Irak-resolutie goedkeurde.

The New York Times maakte de plannen gisteren bekend voor het geval Bagdad zich niet aan de voorwaarden houdt die in de nieuwe Irak-resolutie zijn geformuleerd. Volgens het nieuwe regime voor VN-wapeninspecteurs zal Saddam Hussein ook zijn presidentiële paleizen voor inspecties moeten openstellen. "Het oude spel van list en bedrog door Bagdad zal ditmaal niet meer getolereerd worden", zo waarschuwde president Bush tijdens het weekeinde nog eens in zijn wekelijkse radiopraatje.

De keuze voor een grote troepenmacht betekent overigens dat minister van defensie Donald Rumsfeld en het WITTE Huis uiteindelijk de weg volgen die door de militaire leiding werd bepleit. Verschillende strategische denkers, zoals plaatsvervangend minister van Defensie Douglas Feith, hadden gepleit voor een snelle, mobiele troepenmacht van 50.000 tot 60.000 man bewapend met hightechprecisiewapens. Het militaire establishment vond dat een te groot risico, vooral als er onverwachte problemen zouden opduiken.

"Je weet nooit wat er precies nodig is aan mankracht en bewapening, maar als je zo'n offensief plant, dan wil je uiteraard zeker zijn dat je alles beschikbaar hebt wat nodig is", aldus oud-generaal Wesley Clark, die verantwoordelijk was voor de NAVO-operaties rond Kosovo. Een grote troepenmacht brengt overigens logistieke problemen met zich mee, vooral als verschillende Arabische landen geen bases beschikbaar stellen voor gebruik bij een aanval op Irak.

Daarom gaat het aanvalsplan ervan uit dat er op korte termijn bruggenhoofden worden gecreëerd in Zuid- en Noord-Irak. Dat worden dan uitvalsbases voor de verdere strijd. Dezelfde tactiek pasten de Amerikanen in Afghanistan toe. Daar werd de strijd vervolgens vaak gedelegeerd aan lokale warlords, maar dat zal in Irak niet gebeuren. Daar is een massale troepenmacht nodig, niet alleen voor het voeren van de actuele strijd maar ook om er vervolgens op toe te zien dat Saddam Husseins wapensystemen ook daadwerkelijk worden ontmanteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.