+ Meer informatie

Vorstin maakt kennis met populaire wetenschap en stijlvolle gebouwen

4 minuten leestijd

PARIJS — Voor een privébezoek aan Parijs zou de Koningin de zaken waarmee ze momenteel kennis maakt wellicht niet uitkiezen. Integendeel zelfs, liet ze naderhand weten. Voor een staatsbezoek wordt echter uitgezocht wat voor beide landen interessant is. En dus toog koningin Beatrix op de tweede dag van het staatsbezoek aan Frankrijk onder meer naar La Villette en het College de France.

Of president Mitterrand het achter gesloten deuren heeft gedaan of dat hij het vergeten is, in ieder geval was burgemeester Jacques Chirac van Parijs gisteren de eerste tijdens het staatsbezoek die en plein public de aanstaande zilveren bruiloft van ons koninklijk paar memoreerde. Hij maakte zich „tolk van de Parijse bevolking door de familie van Oranje en in haar aan de hele Nederlandse natie een gelukkige en vreedzame toekomst te wensen".

Dat Koningin en prins van hun vijfentwintigjarig huwelijk geen groot feest voor (een deel- van) de Nederlandse bevolking maken, vindt zijn oorzaak in het feit dat het echtpaar dit heuglijke gebeuren als een persoonlijke aangelegenheid beschouwt, zo deelde koningin Beatrix gisteren mee. Daar komt nog bij dat het niet erg praktisch zou zijn momenteel feest te vieren; de week is volgens de vorstin al vermoeiend genoeg met het staatsbezoek, ook voor de hofhouding.

Burgemeester Chirac sprak over de banden die Nederland en Frankrijk hebben op het gebied van bij voorbeeld handel en cultuur. Ook het Verenigd Europa kwam in zijn rede ter sprake. „Nederland en Frankrijk kunnen verschillende visies hebben op de processen, maar ze maken tegelijkertijd deel uit van een Europa dat meer verenigt, sterker en meer solidair is".

Prestige-object

•Voordat zij in het gemeentehuis door Chirac werden ontvangen, bekeken koningin Beatrix en prins Claus La Villette, aangeduid als een project voor stadsvernieuwing. In feite is La Villette een groot prestige-object yan de Franse president. Het bestaat uit een Cité des Sciences et de ITndustrie en een Cité de la Musique. De 'muziekstad' bestaat uit een pedagogisch deel, een conservatorium voor studenten en een deel waar uitvoeringen gegeven kunnen worden.

Het feit dat er een salie d'orgue is (in de vorm van een soort enorme scheepshoorn) is in Frankrijk uniek. Orgels kom je in Franse concertzalen vrijwel niet tegen. Het orgel in de concertzaal werd in tegenwoordigheid van het Nederlandse staatshoofd ingewijd met een orgelbespeling. De Cité des Sciences is populair-wetenschappeUjk van opzet. De Koningin mocht eerst een kijkje nemen in het inventorium, waar kinderen van zes tot twaalf jaar aan de slag kunnen. Dat deden ze tijdens het staatsbezoek ook. Ze konden er kliederen met water, spelen met geluid, en dergelijke.

Verzilting Rijn

Het luisterrijke gemeentehuis vormde een groot contrast met het ONTMOETING moderne La Villette. Ook het ministerie van buitenlandse zaken, dat daarna werd bezocht, deed voor een paleis niet onder. In dit gebouw lunchte de Koningin, waarbij ze minister-president Rocard toevertrouwde dat „wij ons verheugen over de aandacht die uw regering blijft besteden aan de taak die bij uitstek op onze beide landen rust, het tegengaan van de verzilting van de Rijn". Beatrix deed dus duidelijk niet alsof de kali-mijnen in de Elzas niet bestaan.

Dat Chirac die morgen al -in iets andere bewoordingen- over Europa had gezegd wat zij nu tegen Rocard ging vertellen, kan men de Koningin moeilijk verwijten. Toespraken staan immers al van tevoren op papier. „Over de inrichting van dit geïntegreerd Europa hebben onze landen niet altijd dezelfde ideeën maar over het belang van de eenwording zelf verschillen wij niet van mening", verklaarde de vorstin. Minister Van den Broek van buitenlandse zaken verklaarde later dat het heel normaal is als er bepaalde verschillen in opvattingen tussen landen zijn. Uit de belangstelling van ons land voor het atlantisch bondgenoodschap mag je niet afleiden dat Nederland minder waarde hecht aan de Europese eenwording.

Opera

Na een bezoek aan het College de France, waar het gezelschap een historische uiteenzetting kreeg, en een ontmoeting met leden van de Nederlandse Gemeenschap in Parijs (waar overigens nog veel Frans werd gesproken), was het tijd voor de contraprestatie. Die bestond uit een opvoering van Kaguyahine, een choreografie van de Tsjech Jiri Kylian, momenteel artistiek directeur van het Nederlandse Danstheater. Dat danstheater verzorgde de uit-' voering en trad daarmee voor de eerste maal op in het palais Garnier, het Franse operagebouw. Het Bloemenbureau Holland had voor een werkelijk zeer fraaie aankleding van het gebouw gezorgd, in de voorjaarskleuren geel, groen en wit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.