+ Meer informatie

Staatshoofd heeft in deze tild zware taak

Premier Van Agt in toespraak

2 minuten leestijd

DEN HA4G — Minister-president Van Agt heeft donderdag voor radio en televisie een toespraak gehouden ter gelegenheid van de officiële viering van de ver^ jaardag van koningin Beatrix. Hier volgt de letterlijke tekst van zijn toespraak.

„Ook vandaag vieren we Koninginnedag weer op de vertrouwde datum: 30 april. Koningin Beatrix heeft haar verjaardag op 31 januari in huiselijke kring gevierd. Vandaag viert zij dit feest samen met ons. Namens u allen hier en elders in de wereld — wens ik de koningin en haar familie heel hartelijk geluk.

In deze gelukwens ligt ook onze waardering besloten voor de wijze waarop de koningin haar verantwoordelijke taak van staatshoofd in het natuurlijk verre van gemakkelijke eerste jaar heeft vervuld.

Weinigen beseffen ten volle hoe zwaar de taak van het staatshoofd is, vooral in een tijd waarin de inrichting van de staat en van de maatschappij in sterke mate ter discussie staan, evenzeer als vele waarden die ons uit het verleden zijn aangereikt. Een tijd ook waarin de schijnwerpers van de publiciteit bijna onbarmhartig schijnen ook als het zuiver persoonlijke zaken betreft.

In ons grondwettelijk bestel staat het staatshoofd, de koningin, boven de partijen, zij is de uitdrukking van de rech-s; ten en vrijheden, die wij allen vooral jn' het zicht van de komende verkiezingen' voluit uitoefenen en beleven.

Énkele weken, tijdens de kabinetsformatie, zal weer blijken hoe wezenlijk de taak van de koningin daarbij is. Hoeveel wijsheid en behoedzaamheid van het onpartijdige staatshoofd wor-, den verwacht in een land met een zo grote verscheidenheid aan inzichten en opvattingen.

Niet geïsoleerd

Zoals tijdens de voorbereiding op haar taak al bleek, wil koningin Beatrix geen geïsoleerde positie in ons midden innemen. Zij weet zich zeer betrokken bij wat er omgaat in onze samenleving en ongedwongen ontmoetingen met de bevolking vindt zij van grote betekenis. Haar viering van koninginnedag geeft uitdrukking aan die gevoelens. De koningin bezoekt enkele steden in ons land en voegt zich daar bij feestvierende landgenoten.

Ik hoop dat deze koninginnedag voor de koningin en voor u allen een echte feestdag zal zijn. God zegene onze goede koningin".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.