+ Meer informatie

Van bes tot fles

4 minuten leestijd

„EIGENLIJK ZIJN MIJN MAN EN IK UIT LIEFHEBBERIJ BEGONNEN MET DE TEELT VAN ZWARTE BESSEN", ZEGT TONNY BOONMANS. „EN NU, TIEN JAAR LATER, IS DE BESSENTEELT EEN AARDIG FAMILIEBEDRIJE" IN DE ZAK VAN ZUID-BEVELAND BLIJKT HET KLIMAAT OPTIMAAL VOOR DE TEELT VAN ZWARTE BESSEN. VEEL ZONUREN, VRUCHTBARE KLEI EN WEINIG VORSTKANSEN ZIJN VOORWAARDEN OM JAARLIJKS EEN GOEDE OOGST VAN DIT STREEKPRODUCT TE VERWACHTEN.

Op de bessenakkers glim men de vruchten in de zon. De takken kunnen het gewicht van de bessen nauwelijks meer torsen. In juli wordt geoogst. De oogst is een verbluffend staaltje van techniek. De oogstmachine -van Engelse makelij- rijdt als het ware boven de manshoge struiken. Vader Boonman en zijn broer klaren het karwei. Om de beurt bedienen ze de machine en loopt een van hen erachter om het proces gladjes te laten verlopen. Bij problemen hanteren ze een toeter om boven het lawaai uit elkaar te kunnen waarschuwen. Met een druk op de knop zet de man in de cabine de mechanische armen in werking. Als de poten van een reuzenspin trillen ze de bessen van de bossige struiken af, die opgevangen worden op een transportband. Het afzuigsysteem zuigt vervolgens de bladeren op. Er komt nauwelijks een mensenhand aan te pas. Volautomatisch rolt het fruit in de kratten. Een gedeelte gaat meteen de vriezer in, de rest wordt dezelfde dag nog getransporteerd naar afnemers.

Duiven en fazanten
Afhankelijk van het weer oog sten de broers in een maand tijds 17 hectare bessen. „Om te voorkomen dat alle bessen tegelijkertijd rijp zijn doen we aan rassenspreiding. We hebben vroege en late soorten", ertelt Tonny. „De oogst wordt soms opgehouden door regen. De struiken moeten per se droog zijn om ze machinaal te kunnen oogsten. En dan zijn er de duiven en fazanten. Die lusten de vruchten ook. Geef ze eens ongelijk... Het enige is de stukken goed verzorgen en onderhouden. Sterke struiken geven veel bessen van goede kwaliteit. De bessenteelt is een typisch streekgebeuren dat zich voornamelijk in de Zak van Zuid-Beveland concentreert. We zijn aangesloten bij een coöperatie waarin een kleine dertig boeren zijn verenigd. Gezamenlijk bewerken we 325 hectare bessenakkers", legt ze uit.

Bessenbonbons
We lopen naar de boerderij waar het winkeltje van Tonny is. Trots leidt ze ons rond en wijst op de schappen met jam, wijn, chutney, crème de cassis, sappen en sausen. „Allemaal vers van 't land, zo in pot en fles", zegt ze lachend. „We maken alles zelf Zelfs bessenbonbons en wijn. Van de oogst gaat 2 hectare naar de wijnmakerij. Het hele proces van wijn maken -klaren en rij pen- duurt ongeveer een jaar. Alleen al met bottelen zijn we een volle week bezig. Het kurken en etiketteren gebeurt op ambachtelijke wijze zodra de wijn op dronk is. En wat wij heel belangrijk vinden is dat aan onze producten geen kleurgeur- en smaakstoffen toegevoegd worden. Wist u trouwens dat zwarte bessen viermaal zoveel vitamine C bevatten dan een sinaasappel?" De omgeving waar de bessen verbouwd worden is nagenoeg nog hetzelfde als vroeger: meidoornhagen, dijken en kronkelweggetjes. Heel aantrekkelijk voor een dagje uit.

Zwarte bessenroute
In samenwerking met de VVV heeft een aantal ambachtelijke bedrijven twee fietsroutes samengesteld. Te weten: de Boerenlandroute (2x25 km) en de Zwartebessenroute (30 km). De routes voeren door het prachtige Zeeuwse landschap langs diverse ambachtelijke bedrijfjes waar u kunt kijken, proeven en keuren. De routes zijn verkrijgbaar bij 't Winkeltje van de familie Boonman, Stoofweg 10, 4455 VR Nieuwdorp, tel./fax 0113- 612576, maar ook bij het gemeentehuis in Borsele en de V W in Goes. In de maanden juli en augustus is de boerderij met de wijnmakerij en het winkeltje van de familie Boonman elke middag te bezichtigen van 13.00 tot 16.30 uur. 's Zondags gesloten. Terdegelezers die een sapje o.i.d. willen proeven kunnen gebruik maken van de proefbon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.