+ Meer informatie

„Het zwarte leven"

boekbespreking

2 minuten leestijd

„Het zwarte leven" door Paul Heijboer; Uitg. Fibula - Van Dishoek, Weesp; 144 blz.; prijs ƒ29,50.

Het was een Kerkraadse onderwijzer die lang geleden de jongetjes in zijn klas wat lessen in beleefdheid gaf:„Als de burgemeester voorbij komt", zei hij, „of meneer pastoor, dan mag je best je pet afnemen. Maar het hoeft niet. Maar als je een mijnwerker tegenkomt, neem dan je pet zeker af".
Een aardig verhaal, niet geheel correct, maar wel begrijpelijk. Na lezing van „Het zwarte leven", een heel mooi boek over mijnen en mijnwerkers, kun je dat zeker begrijpen. Want een mijnwerker had het in geen enkel opzicht breed. Hij behoorde tot dat volk dat zwart, zwoegend en zwetend zijn brood verdiende. Ook na sluiting van de laatste mijn waren de sporen daarvan zichtbaar: blauwe littekens in het gezicht en op de handen, vol kolengruis. Niet verwonderlijk dus dat de meesten opgelucht ademhaalden toen op 19 december 1965 minister van Economische Zaken Den Uyl het einde van de Nederlandse mijnindustrie aankondigde.
Over het leven in de mijnen werd reeds eerder geschreven. Maar „Het zwarte leven" is desondanks origineel. Het is geen droge aaneenschakeling van feiten en feitjes maar een boeiend vexhaal waarin de mijnwerker centraal staat. Er wordt meeslepend geschreven over de technische wonderen in de mijnbouw, lief en leed van Polen en Italianen, de verbitterde strijd tussen rode en roomse vakbonden en de zorgen en de angst van de „ondergronders".
Bij vele oud-mijnwerkers blijkt de herinnering aan het duistere leven nog springlevend. Die zijn vaak verre van vrolijk, want werken in de mijnen was hard en gevaarlijk, soms zelfs onmenselijk. Maar het had ook mooie, levensblije kanten. En de herinneringen daaraan zijn er ook nog. Een bont scala van menselijke gevoelens en technisch vernuft, door Paul Heijboer knap vastgelegd in „Het zwarte leven".

                                                                                                    JvtH

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.