+ Meer informatie

Wetsontwerp splitsing Z-Holland naar Tweede kamer

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Minister Wiegel van Binnenlandse zaken heeft bij de Tweede kamer het wetsontwerp tot opheffing van de provincie Zuid-Holland en het Openbaar Lichaam Rijnmond ingediend. Het wetsontwerp omvat voorstellen om te komen tot twee nieuwe provincies, Midden- en Zuid-Holland.

Volgens minister Wiegel zal de procedure die nodig is om plannen te realiseren, drie jaar in beslag nemen. Eerst zullen onder meer de provinciale staten voor de nieuwe provincies gekozen moeten worden.

Enkele belangrijke punten uit het wetsontwerp zijn:

• De grens tussen de twee nieuwe provincies wordt gevormd door de Noordelijke grens van het Openbaar Lichaam Rijnmond en door de rivier de Lek.

• De Krimpenerwaard zal met uitzondering van Krimpen aan den IJssel behoren tot Midden-Holland.

• ,'s Gravenhage wordt de residentie van Midden-Holland, Rotterdam van Zuid-Holland.

• Goeree-Overflakkee wordt bij Zeeland gevoegd.

Overigens zijn de in het wetsontwerp aangegeven grenzen nog niet definitief. Zo is het mogelijk dat de Vijfheerenlanden alsnog bij de provincie Utrecht ingedeeld worden. Ook is in het wetsontwerp geen rekening gehouden met het advies van het provinciaal bestuur van Zuid-Holland, dat in een vrij laat stadium werd ingediend. Minister Wiegel sluit niet uit dat na bestudering van dit advies alsnog enkele wijzigingen in het wetsontwerp worden aangebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.