+ Meer informatie

Geselsie uit Suid-Afrika

3 minuten leestijd

Om de week sla ik bij de supermarkt m'n levensmiddelen in. Thirza gaat meestal met me mee, terwijl Johan thuis in de box bij de huishulp blijft en Hanno bij Jans moeder ondergebracht wordt, 't Is elke keer weer een sport om met zo min mogelijk geld zo veel mogelijk dagelijkse levensbehoeften in te slaan.
En elke twee weken kom ik tot de onaangename ontdekking dat er weer een of ander flink in prijs is verhoogd. Men zegt dat de jaarlijkse inflatie 10 procent is, maar voor m'n gevoel is het heel wat meer. Cola bijvoorbeeld, dat hier bijna tot de dagelijkse behoeften gerekend kan worden, kostte begin '94 2,89 rand, en nu is het al 3,39 rand (inclusief 91 cent statiegeld). Met vruchtensap is het nog een beetje gortiger: ik herinner me dat ik eind 1992 literpakken voor 1,89 rand zag, in 1993 kostten diezelfde pakken meer dan 2 rand en nu zijn ze al 3,69 rand.

Melkproducten zijn altijd al duur geweest, en ook dat wordt er niet beter op. Magere en volle melk in plastic zakjes, die je in kunt vriezen, zijn op veel plaatsen rond de 2,50 rand. Wij halen het vaak in de aanbieding. In één winkel kunnen we het voor 1,70 rand halen, maar dan moeten we wel zelf voor kannen of emmertjes zorgen. Die winkel is van een boer; elke dag verkoopt hij er zijn eigen melk. In de winkel staan een paar grote gekoelde tanks en daaruit wordt de melk zo in je kannetje getapt, 't Is trouwens wel gepasteuriseerd, dus voor bacteriën hoefje niet bang te zijn.
Yoghurt is hier echt een luxe. Als ik ergens yoghurt in de aanbieding zie die minder dan 5 rand kost, sla ik gelijk een paar liter in. Kaas is ook niet bepaald goedkoop. Gelukkig vinden we de goedkoopste kaas de lekkerste.

Veel producten kosten, als je de prijzen omrekent, ongeveer even veel als in Nederland (een rand is 39 cent waard, er gaan dus ruim 2,5 rand in een gulden). Sommige zijn wat duurder, andere wat goedkoper.
Helaas geldt deze gelijkwaardigheid niet voor de salarissen. Jan verdient echt wel wat meer randen dan hij in Nederland aan guldens zou krijgen, maar beslist geen twee en een half keer zoveel.
De waarde van de rand is heel drastisch gedaald. Het is tegenwoordig voor een Nederlander tamelijk goedkoop om in Zuid-Afrika vakantie te houden en vroeger was het precies andersom! Toen Jan en z'n ouders hier in 1970 kwamen wonen, moesten ze voor elke rand vijf gulden betalen. Ze kochten een splinternieuw volkswagenbusje voor nog geen 2000 rand. En in die tijd was het nog mogelijk om met een maandsalaris van 200 rand rond te komen, al was het beslist geen vetpot. Nu kan ik er nog geen half winkelwagentje voor vullen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.