+ Meer informatie

Extraatje voor bejaarden met klein pensioen

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Mensen van 65 jaar en ouder met een klein pensioen bovenop hun aow krijgen in 1991 een compensatie voor dreigend koopkrachtverlies van enkele tienden van een procent. Het kabinet heeft hierover gisteren overeenstemming bereikt.

Minister-president Lubbers zei gisteren na afloop van het ministerberaad dat deze tegemoetkoming gestalte zal krijgen via een tijdelijke premieverlaging in de sfeer van de volksgezondheid. De stelselwijziging ziektekostenverzekering brengt namelijk een lichte verbetering van de koopkracht voor deze groep met zich mee en dat wor/lt nu in de tijd een stukje naar voren gehaald.

Na veel wikken en wegen, aldus premier Lubbers, heeft het kabinet besloten de hiervoor benodigde 60 miljoen gulden uit de reserves van het aow-fonds te halen. Hiermee hangt samen dat de aawpremie, zoals vorige week reeds werd aangekondigd, omhoog gaat. Lubbers benadrukte dat het niet om een koopje voor het kabinet ging, hoewel de benodigde 60 miljoen uit de aow-fondsen komt. De overheid krijgt hierdoor zelf te maken met hogere werkgeverslasten, aldus de premier. Die hogere lasten bedragen eveneens precies 60 miljoen gulden.

Tijdens de kamerdebatten bij de algemene beschouwingen vorige maand speelde met name de PvdA-fractie de kwestie van de bejaardeninkomens hoog. Het kabinet wees een financiƫle tegemoetkoming aanvankelijk af, maar nadat de Kamer bleef aandringen op maatregelen voor deze groep bejaarden, besloot het kabinet alsnog aan de wensen tegemoet te komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.