+ Meer informatie

Turkse autoriteiten gaan niet op eisen kapers in

Meer dan negentig personen aan boord

2 minuten leestijd

ANKARA — Een vliegtuig van de Turkse nationale luchtvaartmaatschappij is gistermorgen op een binnenlandse vlucht gekaapt en gedwongen naar Bulgarije te vliegen, waar het toestel later is geland. De Turkse regering weigert tot nu toe op de eisen van de kapers, linkse extremisten, in te gaan.

De kapers verzochten maandagochtend om papier zodat de gijzelaars afscheidsbrieven konden gaan schrijven, zo lieten Bulgaarse functionarissen weten. De vier linkse Turkse activisten eisen met hun kapingsactie de vrijlating van 47 geestverwanten die in Turkse gevangenissen zitten als ook een losgeld van een half miljoen dollar. In de nacht van zondag op maandag verschoven zij tot tweemaal toe een door hen geuit ultimatum. Zij hadden gedreigd het toestel met de passagiers en zichzelf op te blazen wanneer niet maandag om 9 uur in de ochtend (onze tijd) aan hun eisen zou zijn voldaan. Er gebeurde echter niets.

De onderhandelingen met de kapers werden maandagochtend afgebroken nadat de vertegenwoordigers van de Turkse regering hadden verzocht om meer tijd voor overleg. Leden van het onderhandelingsteam verklaarden later dat zij niet wilden praten over de geëiste vrijlating van de 47 gevangenen. Zij uitten op hun beurt het dreigement dat deze gevangenen terecht zullen worden gesteld wanneer bemanningsleden of passagiers aan boord van het gekaapte toestel ter dood worden gebracht.

Aan boord van de Turkse DC-9 bevinden zich meer dan 90 personen. Het toestel werd zondagochtend gedwongen te landen in de Bulgaarse havenstad aan de Zwarte Zee, Burgas.

De vier kapers, die door de Bulgaarse autoriteiten werden omschreven als leden van een linkse terroristische groepering met de naam Dev-sol, hadden in eerste instantie gedreigd vijf Amerikanen aan boord van het vliegtuig dood te schieten wanneer maandag om 01 uur niet aan hun eisen zou zijn voldaan.

Explosieven
Volgens het Bulgaarse persbureau hebben de kapers zondag in totaal 25 inzittenden, onder wie vrouwen en kinderen en mannen in slechte gezondheid, vrijgelaten. Zij verklaarden explosieven in het vliegtuig te hebben aangebracht en in het bezit te zijn van pistolen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.